Βρετανία : Η χρέωση για τα ταξίδια στη Ζώνη Σένγκεν μετά το Brexit προκαλεί σκεπτικισμό

Ανταπόκριση-Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιφέρει χρέωση στους Βρετανούς για τα ταξίδια έως και 90 ημερών στη Ζώνη Σένγκεν, προκαλεί σκεπτικισμό και ανησυχία.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο έτος.

Το σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας της ΕΕ σημαίνει, ότι όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο και να πληρώσουν ένα τέλος προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ζώνη Σένγκεν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit είναι τρίτη χώρα, αλλά είναι και σημαντικός πόρος για τον τουρισμό ειδικότερα στην Ελλάδα.

Η Abbie Downes, International Account Manager στην Jacobs Media Group, δήλωσε στην Express.co.uk: «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν η υποχρέωση θεώρησης ETIAS θα έχει επίδραση στη στάση και τις αποφάσεις των Βρετανών ταξιδιωτών για το ταξίδι στην ΕΕ. ”

«Ελπίζεται ότι η διαδικασία και το τέλος ETIAS δεν θα λειτουργήσουν ως πρόσθετος αποτρεπτικός παράγοντας για πολλούς Βρετανούς που έχουν αναβάλει τα ταξίδια μετά την πανδημία».

Το νέο έγγραφο θα προσθέσει στη λίστα των ταξιδιωτών μία επιπλέον υποχρέωση πριν από τις διακοπές, η οποία περιλαμβάνει πλέον απόδειξη πιστοποίησης εμβολίου, απαιτήσεις για τεστ και πιθανή καραντίνα, ανάλογα με τον προορισμό.

Οι μόνες χώρες της ΕΕ που δεν βρίσκονται στη ζώνη Σένγκεν είναι η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Το τέλος ETIAS θα ανέρχεται στα 7 ευρώ και θα ισχύει για τρία χρόνια. Εάν όμως σε αυτό το διάστημα λήξει το διαβατήριο του επιβάτη θα χρειαστεί να πληρώσει εκ νέου.

Το ETIAS είναι ένα σύστημα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας, παρόμοιο με το σύστημα ESTA στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος