Βρετανία- Έρευνα: Εγκληματικά λάθη με μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος βαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS)

Συγκλονιστικά στοιχεία εκθέτουν με τον χειρότερο τρόπο το σύστημα υγείας της Αγγλίας, καθώς μαρτυρούν ότι χιλιάδες ασθενείς μολύνθηκαν με HIV μετά από θεραπεία η μετάγγιση με μολυσμένο αίμα μεταξύ 1970 και 1991.


Ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι δεκάδες έγγραφα και καταθέσεις από 370 μάρτυρες οδήγησαν την έρευνα που ακολούθησε στο συμπέρασμα ότι συνολικά 1.250 άτομα με αιμορροφιλία και άλλες αιμορραγικές διαταραχές προσβλήθηκαν από τον ιό HIV αφού τους χορηγήθηκε μια πρωτεΐνη από πλάσμα αίματος γνωστή ως Παράγοντας VIII. Περίπου το ήμισυ αυτής της ομάδας πέθανε αργότερα από ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS.

Εκείνη την εποχή, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν αυτάρκες στον Παράγοντα VIII, το οποίο εισήχθη πολύ συχνά από τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Επιπλέον 30.000 ασθενείς του NHS πιθανότατα προσβλήθηκαν από διαφορετικό ιό, ηπατίτιδα C, μέσω της ίδιας θεραπείας ή μετάγγισης μολυσμένου αίματος μετά από χειρουργική επέμβαση ή τοκετό.

Θεωρείται ότι περίπου 2.050 από αυτήν την ομάδα πέθαναν αργότερα από ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνο που προκλήθηκε από ηπατίτιδα C, πριν γίνει ευρέως διαθέσιμη μια αποτελεσματική θεραπεία.

   Ο αντίκτυπος στα παιδιά

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 380 από αυτούς που μολύνθηκαν με τον ιό HIV , περίπου ένας στους τρεις, ήταν παιδιά.
Στο Treloar’s College, ένα κρατικό οικοτροφείο στο Χαμπσιρ, 72 μαθητές , όλοι αιμορροφιλικοί , πέθαναν αργότερα αφού τους χορηγήθηκε η συγκεκριμένη θεραπεία.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει τώρα να απαντήσει η έρευνα είναι εάν θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων και θανάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός Σερ Τζον Μειτζορ προκάλεσε την κοινή γνώμη στην κατάθεσή του όταν περιέγραψε το σκάνδαλο ως «κακή τύχη». Αργότερα ζήτησε συγγνώμη.

Η έρευνα έδειξε μια επιστολή που γράφτηκε τον Μάιο του 1983 από τον Δρ Σπενς Γκάλμπρεϊθ, τότε διευθυντή του Κέντρου Επιτήρησης Μεταδοτικών Ασθενειών του Ηνωμένου Βασιλείου, προς το Υπουργείο Υγείας. Υπήρξε λεπτομερής ερώτηση υπουργών και δημοσίων υπαλλήλων για την εσωτερική λειτουργία της κυβέρνησης


Ο πρώην τότε υπουργός Υγείας των Συντηρητικών Τζέρεμι Χαντ ρωτήθηκε για τις επίσημες ενημερώσεις που έλαβε μόλις το 2012, υποδηλώνοντας ότι το σκάνδαλο ήταν ένα «αναπόφευκτο πρόβλημα» ενώ έκανε λόγο για «τεράστια αποτυχία της δημοκρατίας» που χρειάστηκε τόσος καιρός για να φτάσει στην αλήθεια.


Εκατοντάδες θύματα του σκανδάλου έλαβαν ετήσιες πληρωμές στήριξης αλλά πριν από αυτή την έρευνα δεν είχε δοθεί ποτέ επίσημη αποζημίωση για απώλεια κερδών, κόστος φροντίδας και άλλες απώλειες ζωής.


Πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν έπρεπε να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και να ζήσουν με επιδόματα λόγω μιας σειράς προβλημάτων υγείας.


Τον Ιούλιο του 2022, ο πρόεδρος της έρευνας έκανε την πρώτη του επίσημη σύσταση , μια ασυνήθιστη κίνηση εν μέσω μιας δημόσιας έρευνας. Είπε ότι υπήρχε μια «επιτακτική περίπτωση» να γίνουν γρήγορα κάποιες πληρωμές αποζημίωσης 100.000 λιρών η καθεμία.


Η κυβέρνηση συμφώνησε και τον Οκτώβριο του 2022-έγιναν οι πρώτες πληρωμές σε περίπου 4.000 επιζώντα θύματα και χήρες.


Όμως πολλά παιδιά, αδέρφια και γονείς όσων είχαν πεθάνει όπως η Λόρα Πάλμερ, 39 σήμερα, η οποία έχασε και τους δύο γονείς της από HIV/Aids τον Αύγουστο του 1993, όταν ήταν εννέα ετών δεν έλαβε ποτέ καμία βοήθεια.

Ανταπόκριση-Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος