Βρετανία: Έντονη ανησυχία από την αύξηση στο 5% των επιτοκίων δανεισμού – Το υψηλότερο από το 2008

Στο 5% αυξάνει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας. Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ) αύξησε το κόστος δανεισμού στο 5%, ανεβάζοντας τα επιτόκια κατά το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας, που είναι το υψηλότερο επιτόκιο των τελευταίων 15 ετών.

Ο πληθωρισμός θα αργήσει να «υποχωρήσει» φέτος, προειδοποίησε στην ανακοίνωση της η ΤτΑ.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας (MPC) με εννέα μέλη αύξησε το βασικό επιτόκιο από 4,5 τοις εκατό κατά 50 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο άλμα από τον Φεβρουάριο, για να ανεβάσει τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Η απόφαση υποστηρίχτηκε από 7 μέλη της επιτροπής ενώ οι δύο θεώρησαν ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα αυτόν τον μήνα.

«Ο υψηλός πληθωρισμός είναι μια αποσταθεροποιητική δύναμη που επιβαρύνει τους μισθούς και επιβραδύνει την ανάπτυξη. Ο βασικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος σε 14 χώρες της ΕΕ και τα επιτόκια αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, αλλά το μάθημα από άλλες χώρες είναι ότι αν ‘κρατήσετε τα όπλα σας’, μειώνεται ο πληθωρισμός.

»Η αποφασιστικότητά μας να το κάνουμε αυτό είναι ασφαλής γιατί είναι ο μόνος μακροπρόθεσμος τρόπος για να εκτονωθεί η πίεση στις οικογένειες με στεγαστικά δάνεια. Αν δεν ενεργήσουμε τώρα, θα είναι χειρότερα αργότερα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο επικεφαλής της ΤτΑ Άντριου Μπέιλι είπε ότι «η μείωση του πληθωρισμού είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας».

Υποστήριξη προς τους δανειστές και τα νοικοκυριά ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Οι οικογένειες σε όλη τη Βρετανία θα ανησυχούν με απελπισία για το τι μπορεί να σημαίνει για αυτές η σημερινή αύξηση των επιτοκίων.

«Θέλουν να ξέρουν ότι θα υπάρχει υποστήριξη αν τη χρειαστούν.

«Αντίθετα, η Καγκελάριος και ο Πρωθυπουργός θάβουν τα κεφάλια τους στην άμμο και αποτυγχάνουν να καθαρίσουν το χάος που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση των Τόρις», δήλωσε η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ανέβουν στο 6 τοις εκατό μέχρι το τέλος του έτους, το υψηλότερο από το 2000. Αυτό θα ασκούσε πίεση στους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια μεταβλητού και σταθερού επιτοκίου, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν άλμα στις μηνιαίες αποπληρωμές εκατοντάδων λιρών έτος. Τα διετή στεγαστικά δάνεια ξεπέρασαν το 6% για πρώτη φορά από το 2007 αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους δανειστές να αναγκάζονται να αποσύρουν προσφορές στεγαστικών δανείων από την αγορά.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος