Βρετανία: Ένας- ένας οι ανώτεροι σύμβουλοι εγκαταλείπουν τον Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Πέντε ανώτεροι σύμβουλοι του Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκαν σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών.

Την αρχή έκανε η Munira Mirza έμπιστη συνεργάτιδα του Βρετανού πρωθυπουργού από την εποχή που ήταν Δήμαρχος.

Αιτία ήταν η σφοδρή αντίθεση της με την ρητορική λάσπης που ακολούθησε ο Τζόνσον εναντίον του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ. Τον είχε κατηγορήσει στη Βουλή ότι επέτρεψε να ξεφύγει από την δικαιοσύνη ο παιδόφιλος Τζίμι Σάβιλ.

Ο Κιρ Στάρμερ απάντησε ότι η κατηγορία είναι μία θεωρία συνωμοσίας φασιστικής ρητορικής την οποία αναπαρήγαγε ο Τζόνσον στην Βουλή.

“Δεν υπήρχε δίκαιη ή εύλογη βάση για αυτόν τον ισχυρισμό.  Αυτό δεν ήταν η αρμόζουσα ώθηση της πολιτικής.

Ήταν μια ακατάλληλη αναφορά σε μια φρικτή περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών” έγραψε η κ Μίζρα στην επιστολή παραίτησης της, ενώ είχε συμβουλέψει τον Τζόνσον να απολογηθεί, κάτι που ο ίδιος δεν έκανε.

Ακολούθησε σε διάστημα μερικών ωρών η παραίτηση άλλων τεσσάρων συμβούλων του. Κάποιοι αποδίδουν μερικές από τις παραιτήσεις σε απαραίτητη αναδιάρθρωση καθώς δύο από αυτούς εμπλέκονται σε κάποια από τα κορονοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στρίτ.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι οι Τόρις δεν εμπιστεύονται τι θα πει την επόμενη στιγμή ο πρωθυπουργός τους.

Ο καγκελάριος Ρίσι Σουνακ ερωτώμενος ομολόγησε ότι ο ίδιος δεν θα το έλεγε αυτό, κάτι που μεταφράστηκε ως τήρηση αποστάσεων από τον πιο δημοφιλή να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον.

Υπάρχουν αναφορές ότι οι βουλευτές του δίνουν ποσοστό 50-50 να παραμείνει στη θέση του ο Τζόνσον. Αυτοί που είναι κοντά στην ατμόσφαιρα της Ντάουνιγκ Στρίτ μεταφέρουν την αίσθηση ότι όλα μοιάζουν να γκρεμίζονται.

“Οι Τόρις βρίσκονται σε ένα είδος πολιτικού κενού: απρόθυμοι να υποστηρίξουν τον ηγέτη τους αλλά απρόθυμοι ούτε να τον απολύσουν. Είναι διχασμένοι, εμφανώς αποσπασμένοι και ανίκανοι να επιλύσουν την κατάσταση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,” γράφουν οι Τάιμς.

 Η απάντηση  του Μπ. Τζόνσον

«Λυπάμαι που έχασα τη Munira», είπε  στο Κανάλι 5. Ερωτηθείς για τη δήλωση της, ότι τα σχόλια του ήταν ακατάλληλα, ο Τζόνσον είπε: «Λοιπόν, δεν συμφωνώ με αυτό».

«Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω απολύτως, γιατί ο κόσμος συνεχίζει να το συζητάει και κανείς δεν σχολιάζει, τουλάχιστον εγώ, την προσωπική εμπλοκή του αρχηγού της αντιπολίτευσης στον χειρισμό αυτής της υπόθεσης.

«Το μόνο που είπα είναι ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζήτησε συγγνώμη για τον χειρισμό αυτού του ζητήματος από το CPS (Εισαγγελική Αρχή) κατά την διάρκεια της θητείας του και αυτό είναι ειλικρινά ότι πρέπει να ειπωθεί για αυτό το θέμα».

Η ρευστή και ασταθής κατάσταση στην έδρα της κυβέρνησης δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σε αυτή την δύσκολη στιγμή στη χώρα με τις τιμές και τον πληθωρισμό να εκτοξεύονται στα ύψη. Οι πολίτες μετά από τις χτεσινές ανακοινώσεις αυξήσεων δηλώνουν τρομοκρατημένοι για το πως θα τα βγάλουν πέρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος