Βρετανία: Εκτίμηση για έως και 100 χιλ. μολύνσεις την ημέρα τον χειμώνα – Aυτοπροστασία για την αποφυγή lockdown

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Η εξάπλωση του Covid-19 θα μπορούσε να διπλασιάσει τον αριθμό των ατόμων που μολύνονται καθημερινά σε «έως και 100.000 την ημέρα» αυτό το χειμώνα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ .

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ για πέντε εβδομάδες, είπε, ότι οι πολίτες πρέπει να λάβουν προφυλάξεις υπεύθυνα και να εμβολιαστούν.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, συνολικά 320.594 άτομα βρέθηκαν θετικά στον Covid, ποσοστό 17,2% υψηλότερο από την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχουν 7.891 θύματα σε νοσοκομεία, εκ των οποίων 850 σε υποστήριξη με αναπνευστήρες.

Το Β’ σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης, με υποχρεωτικές τις μάσκες προσώπου, δεν θα ενεργοποιηθεί «σε αυτό το σημείο». Ο υπουργός Τζάβιντ δεν απέκλεισε ωστόσο να εφαρμοστούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, εάν οι πολίτες δεν ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες προφύλαξης.

Περιγράφοντας την εικόνα σημείωσε πως αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Το σύστhμα υγείας NHS σκιαγραφεί ως “μη βιώσιμη” την κατάσταση καθώς περίπου 100 άνθρωποι εισάγονται στα νοσοκομεία με Covid.

O αριθμός των θανάτων χαρακτηρίζεται, επί του παρόντος, “χαμηλός”, αν και καταγράφονται περίπου 100 την ημέρα.

Οι υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας καλούν για έκτακτα μέτρα καθώς η κατάσταση είναι “μη βιώσιμη”. Επιπλέον το πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού δεν προχωρά αποτελεσματικά.

Ο υπουργός Υγείας προέτρεψε τους 4 εκατομμύρια πολίτες στους οποίους είτε προσφέρθηκαν, είτε πρόκειται να τους προσφερθούν τα ενισχυτικά, τρίτης δόσης εμβόλια, να τα κάνουν. Τέσσερα εκατομμύρια έχουν ήδη λάβει την επιπλέον (τρίτη) δόση. Από την ομάδα άνω των 16 ετών στη Βρετανία, τα 5 εκατομμύρια παραμένουν ανεμβολίαστα.

Στη μάχη κατά της πανδημίας δύο νέα πρωτοποριακά φάρμακα για τον Covid

Πρόκειται για το Molnupiravir – από την εταιρεία Merck Sharp and Dohme (MSD), από την οποία η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 480.000 σειρές. Το φάρμακο λαμβάνεται ως κάψουλα δύο φορές την ημέρα.

Έχει αποδειχθεί σε κλινικές δοκιμές ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες σε κίνδυνο με ήπιο έως μέτριο COVID-19 κατά 50%.

Το έτερο φάρμακο είναι το PF -07321332/ritonavir – από την εταιρεία Pfizer, για το οποίο η Βρετανία έχει εξασφαλίσει 250.000 σειρές. Η δοκιμή του βρίσκεται στην τρίτη και τελευταία φάση.

Η ριτοναβίρη, λαμβάνεται επίσης από του στόμα και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φάρμακο σκεύασμα που συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του AIDS (HIV)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος