Βρετανία: Δίδυμα κόκκινα πάντα γεννήθηκαν στον ζωολογικό κήπο ενισχύοντας το υπό εξαφάνιση είδος

Ο απειλούμενος με εξαφάνιση πληθυσμός των κόκκινων πάντα έλαβε πρόσφατα μια ώθηση με τη γέννηση των αξιολάτρευτων δίδυμων μωρών.

Ο μεγαλύτερος ζωολογικός κήπος του Ηνωμένου Βασιλείου καλωσόρισε τα μικρά στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος αναπαραγωγής αφιερωμένου στη διάσωση του είδους.

Γεννήθηκαν στις 25 Ιουνίου στον ζωολογικό κήπο στο Whipsnade της Αγγλίας, που βρίσκεται 35 μίλια βορειοδυτικά του Λονδίνου, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου την Τετάρτη (2/8). Ο ζωολογικός κήπος διατήρησης φιλοξενεί πάνω από 11.000 ζώα.

Τα παιδιά της μητέρας Ruby και του πατέρα Nilo ζύγιζαν σχεδόν 100 γραμμάρια κατά τη γέννηση – περίπου το ίδιο βάρος με μια μπανάνα, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο.

«Υποψιαζόμασταν ότι η Ruby ήταν έγκυος και θέλαμε να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ομαλή η πρώτη της εμπειρία ως μητέρα, οπότε ενθουσιαστήκαμε όταν την εντοπίσαμε κουλουριασμένη σε μία από τις φωλιές που είχαμε ετοιμάσει, να κρατάει τα δύο μικρά ζεστά χρησιμοποιώντας την φουντωτή κόκκινη ουρά της», δήλωσε ο υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου Grant Timberlake σε δελτίο τύπου.

Τα μικρά κόκκινα πάντα δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει τη γεμάτη άχυρο φωλιά τους, ενώ βρίσκονται υπό τη φροντίδα των γονέων τους, ανέφερε ο ζωολογικός κήπος.

Βρετανία: Δίδυμα κόκκινα πάντα γεννήθηκαν στον ζωολογικό κήπο ενισχύοντας το υπό εξαφάνιση είδος
Ένα από τα μικρά κόκκινα πάντα απεικονίζεται με κλειστά μάτια στο ζωολογικό κήπο Whipsnade στην Αγγλία. (Φωτογραφία: Ζωολογικός Κήπος Whipsnade)

Τα μικρά κόκκινα πάντα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις μητέρες τους τον πρώτο μήνα της ζωής τους, καθώς είναι τυφλά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών μετά τη γέννηση, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο Whipsnade.

Οι υπεύθυνοι λένε ότι τα μικρά δεν θα τολμήσουν να βγουν έξω για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα και σύντομα αναμένεται να ανοίξουν τα μάτια τους.

«Η Ruby έχει κάνει απίστευτη δουλειά στο να ταΐζει και να φροντίζει τα δίδυμα, οπότε αφήνουμε την οικογένεια να δεθεί, ελέγχοντας τα μόνο όταν βγαίνει έξω για να φάει», δήλωσε ο Timberlake.

Τα κόκκινα πάντα θα λάβουν όνομα κατά τον πρώτο κτηνιατρικό έλεγχο σε ηλικία 8 εβδομάδων, όταν θα αποκαλυφθεί το φύλο τους, αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Τα κόκκινα πάντα αποτελούν ενδημικό είδος, το οποίο ζει στα βουνά των Ιμαλαΐων του Νεπάλ, της Μιανμάρ και της Ινδίας, καθώς και στα δάση της Δυτικής Κίνας, απειλούνται από τη μείωση του μπαμπού, της κύριας πηγής διατροφής τους, την απώλεια οικοσυστημάτων και τη λαθροθηρία για το κρέας τους και το εμπόριο φαρμάκων, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο Whipsnade.

«Αυτά τα δίδυμα αρκουδάκια μας δίνουν διπλή ελπίδα για το είδος, καθώς γεννήθηκαν στο πλαίσιο ενός σημαντικού ευρωπαϊκού προγράμματος αναπαραγωγής των απειλούμενων κόκκινων πάντα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί έναν υγιή και γενετικά ποικίλο εφεδρικό πληθυσμό ασφαλή στους ζωολογικούς κήπους διατήρησης», δήλωσε ο Timberlake.

Πηγή: CNN

Μετάφραση – Επιμέλεια: Δημήτρης Χαραλάμπους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος