Βρετανία: Διαμαρτυρία εργαζόμενων της Google για απολύσεις και συνδικαλιστική απαξίωση

Διαμαρτυρία οργανώνουν οι εργαζόμενοι της Google στη Βρετανία, στα κεντρικά γραφεία του ψηφιακού κολοσσού στο κέντρο του Λονδίνου.

Τον Ιανουάριο, η Google ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου 10.000 εργαζόμενους στις παγκόσμιες δραστηριότητες της συμπεριλαμβανόμενων εκατοντάδων θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται διότι σύμφωνα με την Unite, η εταιρεία πραγματοποιεί κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους και αρνείται να επιτρέψει στους εκπροσώπους των συνδικάτων να είναι παρόντες στις συναντήσεις.

«Η Google έχει φτάσει στο σημείο να αρνείται να ακούσει παράπονα σχετικά με την διαδικασία απόλυσης που υποβάλλονται από τους εργαζόμενους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επίσημη αναγνώριση τέτοιων παραπόνων θα έδινε στα άτομα το δικαίωμα να έχουν έναν εκπρόσωπο του συνδικάτου να παρευρίσκεται στην διαβούλευση τους».

Η εταιρεία προσπαθεί επίσης να περιορίσει τη νομική εκπροσώπηση των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να υπογράψουν συμφωνία διακανονισμού για να λάβουν πακέτο απολύσεων. Το προσωπικό έχει ενημερωθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει δικηγόρους μόνο από έναν κατάλογο εγκεκριμένο από την εταιρεία, εάν θέλουν να λάβουν πληρωμή για νομικά έξοδα. Αυτό έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία των νομικών υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους.

«Η μεταχείριση της Google προς το προσωπικό και οι προσπάθειες απαξίωσης των συνδικάτων κατά την διαδικασία διαβούλευσης για τις απολύσεις είναι αποκρουστικές και δυνητικά παράνομες», δήλωσε εκπρόσωπος της Unite, Matt Whaley.

Το Unite είναι το μεγαλύτερο σωματείο της Google, με πάνω από χίλια νέα μέλη να προσχωρούν μόνο τους τελευταίους μήνες.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος