Βρετανία: Αύξηση επιτοκίων με δυσοίωνες προβλέψεις πληθωρισμού – Μέτρα στήριξης

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων από 1,25% σε 1,75% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που κινδυνεύει να αυξηθεί στο 13-14%. Η πρόβλεψη της ΤτΑ ήταν υπό κανονικές συνθήκες στο 4%! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 25 ετών. Την ίδια ώρα αποφασίστηκε η προσαρμογή των τιμών της ενέργειας ανά τρίμηνο.

Η τράπεζα της Αγγίας προβλέπει ύφεση που ξεκινά φέτος και θα διαρκέσει όσο η οικονομική κρίση (5 τρίμηνα), και μάλιστα τόσο βαθιά όσο την αντίστοιχη της δεκαετίας του 1990.

Η σκιώδης καγκελάριος των Οικονομικών Rachel Reeves, απαντώντας στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια και τις οικονομικές προβλέψεις σήμερα, είπε:

«Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι Συντηρητικοί έχουν χάσει τον έλεγχο της οικονομίας, με τον πληθωρισμό που εκτινάσσεται στα ύψη να συνεχίζεται, ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και του δανεισμού συνεχίζουν να αυξάνονται».

Προσαρμογή τιμών ενέργειας ανά τρίμηνο

Η Βρετανική ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια (Ofgem) ανακοίνωσε ότι το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας θα ενημερώνεται ανά τρίμηνο.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η κίνηση έρχεται να μειώσει τον κίνδυνο να αυξάνονται γρήγορα οι τιμές όταν οι τιμές χονδρικής ανεβαίνουν, αλλά να μειώνονται αργά όταν αντίστοιχα αυτές πέφτουν.

Προειδοποίησε ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν έναν «πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά», καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε αστάθεια στην παγκόσμια αγορά.

Αυτή η περίοδος αστάθειας διήρκεσε «πολύ περισσότερο, με πολύ υψηλότερες τιμές τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για την ηλεκτρική ενέργεια από ποτέ».

Η Ofgem ελπίζει ότι η αλλαγή θα «προσφέρει τη σταθερότητα που απαιτείται στην αγορά ενέργειας». Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα σημαίνει ότι οι πελάτες θα δουν τους λογαριασμούς τους «να ανεβαίνουν πιο συχνά από πριν».

Ως αποτέλεσμα των συνθηκών της αγοράς, το ανώτατο όριο τιμής αναμένεται να αυξηθεί αργότερα αυτό το μήνα για να αντανακλά το αυξημένο κόστος.

Την Τρίτη, οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο μέσος ετήσιος οικιακός λογαριασμός που καλύπτει τόσο το φυσικό αέριο όσο και την ηλεκτρική ενέργεια, θα αυξηθεί κατά περίπου 70% τον Οκτώβριο σε περισσότερες από 3.359 λίρες και θα παραμείνει υψηλός μέχρι τουλάχιστον το 2024.

Δυσοίωνος χειμώνας

Η ομάδα εκστρατείας για την φτωχοποίηση εξατίας των τιμών των καυσίμων, End Fuel Poverty Coalition προειδοποίησε ότι, «από τον Οκτώβριο, εκατομμύρια οικογένειες σε όλη τη χώρα θα αντιμετωπίσουν την πραγματική προοπτική να παραλείψουν γεύματα για να πληρώσουν την ενέργεια, οι ηλικιωμένοι θα κλειστούν σε ένα δωμάτιο για να εξοικονομήσουν θέρμανση και τα άτομα με αναπηρία δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να φορτίζουν ζωτικό εξοπλισμό, όπως ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια.

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, θα τους ζητηθεί να πληρώσουν ακόμη περισσότερα για την ενέργεια τους».

Τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση καθόρισε ένα πακέτο στήριξης 15 δισεκατομμυρίων στερλινών για τα νοικοκυριά, λέγοντας ότι κάθε σπίτι θα λάβει πίστωση λογαριασμού ενέργειας 400 λιρών για όταν το ανώτατο όριο τιμής αυξηθεί τον Οκτώβριο, αλλά τότε ήταν η προβλεπόμενη αύξηση των τιμών ήταν πολύ χαμηλότερη.

Ο σκιώδης υπουργός Ενέργειας των Εργατικών, Άλαν Γουάιτχεντ, απαντώντας στην ανακοίνωση της Ofgem, είπε:

«Εκατομμύρια οικογένειες αντιμετωπίζουν μια καταστροφή κόστους ζωής αυτόν τον χειμώνα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί τώρα για αυτό που έρχεται, αλλά αντ’ αυτού οι υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις υποχωρούν όλο και περισσότερο στον κόσμο της φαντασίας τους, αδαείς ή αδιάφοροι για τους αγώνες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε όλη τη χώρα».

Η απάντηση του Καγκελαρίου στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας

Ο υπουργός Οικονομικών, Nadhim Zahawi είπε:

«Μαζί με πολλές άλλες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις και ξέρω ότι αυτές οι προβλέψεις θα είναι ανησυχητικές για πολλούς ανθρώπους. Η αντιμετώπιση του κόστους ζωής είναι κορυφαία προτεραιότητα και έχουμε λάβει μέτρα για να στηρίξουμε τους πολίτες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με ένα πακέτο βοήθειας 37 δισεκατομμυρίων λιρών για τα νοικοκυριά, το οποίο περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές £1.200 στις πιο ευάλωτες οικογένειες και £400 έκπτωση στους λογαριασμούς ενέργειας για όλους.

Λαμβάνουμε επίσης σημαντικά βήματα για να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό μέσω ισχυρής, ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, υπεύθυνων φορολογικών και δαπανών, αποφάσεων και μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξής μας. Η οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από την πανδημία, με την ταχύτερη ανάπτυξη στους G7 το τελευταίο έτος, και είμαι βέβαιος ότι η δράση που αναλαμβάνουμε σημαίνει ότι μπορούμε επίσης να ξεπεράσουμε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις».

Πτώση στερλίνας

Εν τω μεταξύ μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα -την μεγαλύτερη από το 1995- η στερλίνα έπεσε κατά 0,68% στο 1,2065 του δολαρίου.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος