Βρετανία: Ανησυχούν για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία

Λονδίνο, Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι “πολύ πιθανό” ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει σε σχέδιό για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. “Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο”, είπε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

“Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί (…) Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει”, εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία κυριαρχεί στα βρετανικά πρωτοσέλιδα με το ερώτημα αν οι κυρώσεις που επέβαλε ο Μπορις Τζονσον είναι επαρκείς.

Ο τίτλος του Guardian προειδοποιεί ότι η «πολεμική απειλή μεγαλώνει» , «Ο Πούτιν οδηγεί την Ευρώπη στο χείλος του πολέμου» είναι ο τίτλος της εφημερίδας i , ενώ η Daily Mail περιγράφει το «ανατριχιαστικό θέαμα» των ρωσικών τανκς  στο δρόμο για τη μάχη στην Ουκρανία.

Η απόφαση του Πούτιν να στείλει στρατό για να υποστηρίξει θύλακες φιλορώσων ανταρτών έχει εντείνει τους φόβους της Δύσης για μια ευρύτερη επίθεση, αναφέρουν οι Financial Times.

«Stop Mad Vlad» είναι ο τίτλος της Sun, η οποία αναφέρει ότι η Βρετανία θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία εντός των ημερών.

«Too Little Too Late» είναι η άποψη της Daily Mirror σχετικά με αυτό που αποκαλεί «ασθενείς κυρώσεις του Μπόρις Τζόνσον κατά της Ρωσίας».  Λέει ότι βουλευτές και ακτιβιστές έχουν «εναντιωθεί » στο πακέτο μέτρων που στοχεύει πέντε ρωσικές τράπεζες, δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σύμφωνα με το bbc αυτές  οι κυρώσεις θα διαρκέσουν περισσότερο επειδή πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η νομοθεσία.

Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι ενέργειες που αποκαλύφθηκαν σήμερα δεν φτάνουν αρκετά μακριά.

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, Σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθσόνιαν δήλωσε: «Αν πρόκειται να τους χτυπήσουμε με κυρώσεις, πρέπει να τους χτυπήσουμε σκληρά και να τους χτυπήσουμε τώρα».

Ο ηγέτης των Εργατικών Σερ Κιρ Σταρμερ: «Η Ρωσία θα πρέπει να αποκλειστεί από οικονομικούς μηχανισμούς, όπως το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift, και θα πρέπει να απαγορεύσουμε τις συναλλαγές ρωσικών κρατικών χρεών. Η εκστρατεία παραπληροφόρησης του Πούτιν πρέπει να αντιμετωπιστεί.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος