Βραζιλία: «Βουλιάζει» στη δίνη του κορονοϊού με 3.800 θανάτους σε 24 ώρες

Στενάζει η Βραζιλία υπό το θλιβερό βάρος του αριθμού των θανάτων που κυμαίνεται κοντά στις 4.000 σε καθημερινή βάση  και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έφτασαν εχθές 7/4, τα  92.625.

Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 340.776 θανάτους επί συνόλου περίπου 13,2 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι ολοένα πιο χαοτική στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων όπου η πανδημία βρίσκεται σε τρομακτική έξαρση και ειδικοί εκφράζουν φόβους πως ο Απρίλιος θα είναι ακόμη χειρότερος από τον Μάρτιο, όταν σημειώθηκε τραγικό ρεκόρ 60.000 και πλέον θανάτων.

Τα νοσοκομεία έχουν κορεστεί στις περισσότερες πολιτείες. Στο Σαου Πάουλου, την πολυπληθέστερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται σχολικά λεωφορεία για να μεταφέρονται τα πτώματα.

Τα νεκροταφεία έχουν φθάσει στο σημείο να κάνουν κηδείες και τη νύχτα, αντιμέτωπα με συνεχή ροή νεκρών.

Και παρά την καταστροφική υγειονομική κατάσταση, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που βάλλεται πλέον εντός και εκτός της χώρας για τη χαοτική διαχείριση της κρίσης, συνεχίζει να αμφισβητεί τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν δήμαρχοι και κυβερνήτες πολιτειών στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού.

Απόντος αληθινού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο, κάθε πόλη και κάθε πολιτεία παίρνει μόνη της μέτρα, που συχνά είναι ανεπαρκή και ενίοτε εντελώς αντιφατικά.

Παράλληλα ο εμβολιασμός, που άρχισε με καθυστέρηση στα μέσα Ιανουαρίου, συνεχίζεται με πολύ βραδύ ρυθμό, τονίζουν οι επιστήμονες.

Ο Νικολέλις και ο Κριστοβάμ Μπαρσέλος, ερευνητές στο ιατρικό ινστιτούτο Fiocruz, εκτιμούν, σε ξεχωριστές προβλέψεις, ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ τόσο στο σύνολο των θανάτων όσο και το ρεκόρ θανάτων κατά μέσο όρο ανά ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος