Βραζιλία: Σφαγή σε φαβέλα ξεσηκώνει χιλιάδες διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας

Μία εβδομάδα έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας σε φαβέλα στο Ρίο ντε Ζανέιρο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι, χιλιάδες, στην πλειονότητά τους Αφροβραζιλιάνοι, διαδήλωσαν χθες Πέμπτη, 13/5, σε πόλεις της Βραζιλίας εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Οι διαδηλωτές, που φόραγαν μάσκες και τηρούσαν αποστάσεις, αξίωσαν να τερματιστούν οι διακρίσεις σε βάρος των μαύρων και των μιγάδων – του 55% του πληθυσμού της χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων – την ημέρα που επισήμως η Βραζιλία τιμά την επέτειο από το τέλος της δουλείας, το 1888.

Στην πορεία που έγινε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, οι διαδηλωτές κράταγαν κεριά και πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Εναντίον της γενοκτονίας, η εξέγερση είναι δίκαιη», «Μην σκοτώνεις εμένα, σκότωσε τον ρατσισμό», ή «Δικαιοσύνη για τη Ζακαρέζινιου», τη φαβέλα όπου έγινε η φονική επιδρομή της αστυνομίας. Σύμφωνα με την τελευταία, σκοπός της επιχείρησης που διεξήγαγε ήταν να εξαρθρωθεί συμμορία που στρατολογούσε παιδιά και εφήβους για να διακινούν ναρκωτικά, να διαπράττουν κλοπές, απαγωγές και δολοφονίες.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όμως αντιτείνουν ότι η επιχείρηση ήταν η πιο πολύνεκρη που έχει γίνει ποτέ στις φαβέλες της βραζιλιάνικης μητρόπολης, όπου ζουν οι λιγότερο προνομιούχοι, στην πλειονότητά τους μαύροι, συνηθισμένοι σε αυτού του τύπου τις εφόδους της αστυνομίας.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας, τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, πως διαπράττει «γενοκτονία» των μαύρων Βραζιλιάνων. Ακτιβιστές κατήγγειλαν «εξωδικαστικές εκτελέσεις» στη φαβέλα, τονίζοντας πως πολλοί από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους δεν ήταν ύποπτοι για τίποτε απολύτως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος