Βραζιλία: Σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση του «κράτους δικαίου» και του εαυτού του καλεί τους υποστηρικτές του ο Ζαϊρ Μπολσονάρου

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν σε μια «ειρηνική συγκέντρωση» στις 25 Φεβρουαρίου στο Σάο Πάολο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες για πραξικόπημα που διατυπώθηκαν αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο χτες Τρίτη.

«Την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, στις 25, στις 3:00 μ.μ., θα βρίσκομαι στη λεωφόρο Paulista, όπου θα οργανώσω μια ειρηνική συγκέντρωση για την υπεράσπιση του δημοκρατικού μας κράτους δικαίου», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2019-2022) σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, «θέλω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου απέναντι σε όλες τις κατηγορίες που μου απαγγέλθηκαν τους τελευταίους μήνες», συνέχισε.

Την προηγούμενη Πέμπτη, ο Μπολσονάρο έγινε στόχος αστυνομικής επιχείρησης στο πλαίσιο έρευνας για τον φερόμενο ρόλο του σε πραξικόπημα. Την ίδια μέρα, του απαγορεύτηκε να εγκαταλείψει το έδαφος της Βραζιλίας.

Η λεπτομερής παρουσίαση την Παρασκευή μιας υποτιθέμενης «απόπειρας πραξικοπήματος» μετά την εκλογική του ήττα το 2022 έβαλε τον ακροδεξιό ηγέτη σε μεγαλύτερο μπελά από ποτέ.

Πέρα από μια ομιλία, ο Μπολσονάρο θέλει να κάνει μια συμβολική επίδειξη δύναμης στην εμβληματική λεωφόρο Paulista: να βγάλει «μια φωτογραφία» με τους υποστηρικτές του, «να δείξει στη Βραζιλία και στον κόσμο» την ενότητά τους, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες τους.

Ακόμα κι αν πριν δήλωνε ότι είναι θύμα «δίωξης», ο Μπολσονάρο ζητά από τους υποστηρικτές του «να μην παρευρεθούν (στην εκδήλωση) με πλακάτ ή πανό εναντίον οποιουδήποτε».

Ο Μπολσονάρο, πρώην λοχαγός του στρατού που του αφαιρέθηκαν τα πολιτικά του δικαιώματα μέχρι το 2030 για κατάχρηση εξουσίας, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών αφότου έφυγε από την εξουσία πριν από 13 μήνες, παρόλο που παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης απέναντι στον αριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. .

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υποτιθέμενο πραξικόπημα σχεδιάστηκε πολύ πριν από τις 8 Ιανουαρίου 2023, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της εξουσίας στη Μπραζίλια, δυσαρεστημένοι με τη νίκη του Λούλα.

Μια καταγραφή βίντεο μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2022 και κυκλοφόρησε την Παρασκευή δείχνει τον Μπολσονάρο να προτρέπει «όλους τους υπουργούς» να ξεκινήσουν μια εκστρατεία κατά των ηλεκτρονικών ψηφοδελτίων, όπως έκανε ο ίδιος κατά την εκλογική κούρσα εκείνης της χρονιάς.

Πηγή: Αgerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος