Βραζιλία: Οι οπαδοί του Λούλα στους δρόμους – Απειλούν να επιστρέψουν οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου

Array

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Βραζιλία πραγματοποίησαν διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, σε μια οργισμένη απάντηση στην εισβολή στο Κογκρέσο από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου.

To κλίμα βαθιάς πόλωσης φορτίζεται συνεχώς. Νέο βίντεο εμφανίζει αξιωματικούς να γελούν και να βγάζουν φωτογραφίες μαζί με το πλήθος που εισέβαλε την περασμένη Κυριακή στους «τρεις πυλώνες της δημοκρατίας», το Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο, και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του ο πρόεδρος Ινάσιο ντα Σίλβα, αναλαμβάνει έκτακτες εξουσίες ενισχύοντας τις υποψίες ότι τα σώματα ασφαλείας δεν αντέδρασαν στις λεληλασίες επειδή παραμένουν υπέρ του πρώην προέδρου Μπολσονάρου.

Στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σάο Πάολο, αλλά και στο Ριο Ντε Τζανέιρο, χιλιάδες διαδηλωτές όμως φώναζαν ότι ο Μπολσονάρου πρέπει να πάει φυλακή.

Οι διαδηλωτές  ντυμένοι στο κόκκινο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος του Λούλα ύψωσαν πλακάτ που έγραφαν «Καμία αμνηστία για τους πραξικοπηματίες».

Περίπου 1.500 άνθρωποι κρατούνται λόγω των ταραχών της Κυριακής στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, ενώ και ο κυβερνήτης, Ιμπανέις Ρότσα, απομακρύνθηκε από τη θέση του, κατηγορούμενος ότι  έμεινε «οδυνηρά σιωπηλός» στη διάρκεια των ταραχών.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο 77χρονος Λούλα επισκέφτηκε τα κατεστραμμένα κτίρια του Κογκρέσου, του προεδρικού μεγάρου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου μαζί με τους κυβερνήτες της χώρας, καταδικάζοντας τις «τρομοκρατικές ενέργειες» και προειδοποιώντας ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν.

Ο 67χρονος Μπολσονάρου που μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες αρνούμενος να αποδεχτεί την εκλογική ήττα, ανακοίνωσε ότι εισήχθη στο νοσοκομείο της Φλόριντα με πόνους στην κοιλιά.

Αργά τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  εξέφρασε «ακλόνητη υποστήριξη στη δημοκρατία της Βραζιλίας» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Λούλα.

Οι συγκρίσεις με την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, συμμάχου του Μπολσονάρο, συνεχίζονται ενώ ανένδοτοι οι υποστηρικτές του,  περιγράφουν τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας ως διεφθαρμένο που πέρασε 18 μήνες στη φυλακή πριν ακυρωθούν οι καταδικαστικές αποφάσεις.

Σε αναρτήσεις τους, οπαδοί του προηγούμενου καθεστώτος κατηγορούν τον Λούλα ότι σκοπεύει να μετατρέψει την Βραζιλία σε Κούβα ή Βενεζουέλα και προειδοποιούν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους για «δημοκρατία», έστω κι αν τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης για να «σωθεί» η Βραζιλία.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος