Βραζιλία: Νομοσχέδιο που περιορίζει τα δικαιώματα των ιθαγενών στη γη τους προωθεί η Γερουσία

Με το χαρακτήρα του επείγοντος η ολομέλεια της Γερουσίας στη Βραζιλία ενέκρινε επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ιθαγενών επί της γης τους και έρχεται να ανατρέψει επίσης μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που βγήκε την περασμένη εβδομάδα και δικαίωνε τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Δημιουργώντας ένα εμπρηστικό κλίμα, η σχετική ανακοίνωση της γερουσίας κάνει λόγο για μια δικαστική εξουσία που έχει σφετεριστεί τις αρμοδιότητες της εκτελεστικής.  

Το σχέδιο νόμου, γνωστό και ως «Χρονικό Πλαίσιο» στη Βραζιλία, περιορίζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ιθαγενών λαών στη γη που αναγνωρισμένα κατείχαν οι φυλές στις 5 Οκτωβρίου 1988, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ το σημερινό Σύνταγμα της χώρας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 43 ψήφους υπέρ και 21 κατά, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τη δύναμη που διαθέτουν σε αυτό το σώμα τα συντηρητικά κόμματα, αφού η κυβέρνηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέρριπτε μετ’ επιτάσεως τις διατάξεις του νομοθετήματος.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μάρκος Ροτζέριο Μπρίτο δήλωσε ότι το «Χρονικό Πλαίσιο» θα δώσει νομική ασφάλεια στους εποίκους που κατέχουν αυτά τα εδάφη εδώ και δεκαετίες, κάτω όμως από διαδικασίες αμφίβολης νομιμότητας πολλές φορές.    

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος των Εργαζομένων στη Γερουσία, Ραντόλφε Ροντρίγκες, τόνισε ότι ο πρόεδρος Λούλα θα ασκήσει βέτο στην εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου, που σημαίνει ότι θα επιστρέψει στα νομοθετικά σώματα για νέες συζητήσεις και διαβουλεύσεις.

Πηγή: EFE   

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος