Βραζιλία: Νέα αστυνομική μονάδα για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών εγκλημάτων

Η επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα μονάδα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας επικεντρωμένη στα περιβαλλοντικά εγκλήματα, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας της μεταβατικής ομάδας.

Ο Λούλα, έχει δεσμευτεί να τερματίσει την παράνομη αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο, ένα από τα κύρια προστατευτικά σημεία του κόσμου κατά της κλιματικής αλλαγής, αφού έφτασε σε υψηλό 15 ετών υπό τον απερχόμενο Πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Ο εκλεγμένος γερουσιαστής Flavio Dino, που θεωρείται ένας από τους υποψήφιους για την θέση του επόμενου υπουργού Δικαιοσύνης του Λούλα, ηγείται της ομάδας εργασίας της μεταβατικής ομάδας που ασχολείται με το βίαιο έγκλημα, τον περιορισμό της κατοχής όπλων και την προστασία της ζούγκλας του Αμαζονίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις για να πατάξουν τους μεγάλους αποψιλωτές και άλλους περιβαλλοντικούς εγκληματίες, ως μέρος μιας στρατηγικής για πιο επιθετική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ντίνο είπε ότι η προτεινόμενη νέα μονάδα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας θα έχει μια ευρεία άποψη για το έγκλημα στον Αμαζόνιο, όπου η αποψίλωση των δασών, η παράνομη εξόρυξη, η διακίνηση ναρκωτικών, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι μπάντες βίας συμμοριών είναι συχνά αλληλένδετες.

Δεν έχουμε πλέον μεμονωμένα περιβαλλοντικά εγκλήματα», είπε.

«Έχουμε αυτή την πολυπλοκότητα και υπάρχει μια διεθνικότητα, γιατί περιλαμβάνει άλλες χώρες στον Αμαζόνιο. Η ιδέα λοιπόν είναι μια εξειδικευμένη μονάδα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη άρθρωση σε συνεργασία  με τις γειτονικές χώρες».

Επί του παρόντος, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα αντιμετωπίζονται από το τμήμα οργανωμένου εγκλήματος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, είπε ο Ντίνο. Η δημιουργία νέας μονάδας, πρόσθεσε, θα ήταν μια «πρακτική πρόταση, που δείχνει μια αίσθηση προτεραιότητας για αυτό το περιβαλλοντικό ζήτημα».

Ο Ντίνο είπε επίσης ότι η ομάδα μετάβασης σχεδιάζει να ακυρώσει πολλές από τις εκτελεστικές διαταγές του Μπολσονάρου, οι οποίες ενθάρρυναν την παράνομη αποψίλωση των δασών κάνοντας την εποπτεία πιο περίπλοκη. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του, ο Μπολσονάρο απέσυρε την προστασία του περιβάλλοντος και πίεσε για περισσότερη εξόρυξη και εμπορική γεωργία στον Αμαζόνιο.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος