Βραζιλία: Η Κάτω Βουλή ενέκρινε το σχέδιο Λούλα για αύξηση του ορίου στις δημοσιονομικές δαπάνες

Array

Πρώτη νίκη σε επίπεδο διακυβέρνησης για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, καθώς η Κάτω Βουλή της χώρας, ενέκρινε την Τετάρτη, συνταγματική τροποποίηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών της κυβέρνησης για τη διατήρηση των πληρωμών πρόνοιας σε φτωχές οικογένειες το επόμενο έτος.

Αυτό υπήρξε μια από τις βασικές δεσμεύσεις του νέου προέδρου που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η του 2023.

Το νομοσχέδιο θα αυξήσει το ανώτατο όριο δαπανών κατά 145 δισεκατομμύρια ρεάλ (28 δισεκατομμύρια δολάρια) για ένα χρόνο για να χρηματοδοτήσει πληρωμές 600 ρεάλ το μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος ευεξίας Bolsa Família .

Η τροπολογία θα επέτρεπε επίσης πρόσθετη πληρωμή για οικογένειες με παιδιά ηλικίας έως έξι ετών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα υποστεί μικρές αλλαγές πριν σταλεί στη Γερουσία για δεύτερη ψηφοφορία, θα αποκλείει επίσης 23 δισεκατομμύρια ρεάλ έκτακτων εσόδων από δημόσιες επενδύσεις, μεταξύ άλλων μέτρων για τη διασφάλιση των κοινωνικών δαπανών.

Ο εισερχόμενος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Χαντάντ είπε στους δημοσιογράφους ότι η άνετη νίκη στην Κάτω Βουλή χρησίμευσε ως καλό τεστ για την πολιτική υποστήριξη της μελλοντικής κυβέρνησης στο Κογκρέσο.

Η μεταβατική ομάδα του Λούλα πρότεινε αρχικά μια τροπολογία που εξαιρούσε 175 δισεκατομμύρια ρεάλ σε ταμεία πρόνοιας από το ανώτατο όριο δαπανών για καθένα από τα τέσσερα χρόνια της προεδρικής του θητείας. Αλλά η Γερουσία απέρριψε αυτή την εκδοχή στις αρχές του μήνα.

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέδωσε την Κυριακή διαταγή εξαίρεσης του προγράμματος Bolsa Familia από το ανώτατο όριο δαπανών, δίνοντας το προσωρινό πράσινο φως για την παράταση της επιδότησης για το επόμενο έτος, ακόμη και αν οι νομοθέτες απορρίψουν το νομοσχέδιο.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος