Βραζιλία: «Φρένο» στην ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και της ηπείρου

Array

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Σάντος, του μεγαλύτερου στη Λατινική Αμερική, δήλωσε την Πέμπτη ο νέος Υπουργός Λιμένων και Αεροδρομίων, σύμφωνα με βραζιλιάνικη εφημερίδα.

Ο Μάρσιο Φράνκα, που επιλέχθηκε να ηγηθεί του υπουργείου στην κυβέρνηση του εκλεγμένου Προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, είπε στην εφημερίδα «O Estado de S. Paulo» ότι είχε ληφθεί η απόφαση να μην ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Σάο Πάολο.

Πρόκειται για μια βασική πύλη για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας και της ζάχαρης.

Ο Φράνκα δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση, η οποία ήταν ευρέως αναμενόμενη, καθώς οι στενοί σύμβουλοι του Λούλα είχαν δηλώσει δημόσια ότι ήταν κατά του σχεδίου ιδιωτικοποίησης.

Η διοίκηση του  πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου είχε προχωρήσει σε σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Σάντος το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα εμπόδια που σχετίζονται με τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της τελικής έγκρισης από το Ομοσπονδιακό Λογιστικό Δικαστήριο.

Ο εισερχόμενος υπουργός είπε ότι, αν και το λιμάνι θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, υπάρχει η δυνατότητα ανάθεσης συμβάσεων σε ιδιωτικές εταιρείες για τη λειτουργία ιδιωτικών τερματικών στο λιμάνι του Σάντος.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενώ η νέα κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις λιμενικές δραστηριότητες, το κράτος θα πρέπει να μπορεί να ρυθμίσει επαρκώς τον κλάδο.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος