Βραζιλία: Επιστροφή στη σύνοδο κορυφής CELAC – Πρόταση ζώνης ελεύθερων συναλλαγών από την Ουρουγουάη

Array

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández χαιρετίζει θερμά τον Βραζιλιάνο ομόλογο του Luiz Inazio Lula da Silva, έναν από τους δεκαπέντε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην έβδομη σύνοδο κορυφής CELAC, της κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες.

Η Βραζιλία είναι και πάλι παρούσα μετά την απόσυρση του σώματος που αποφάσισε ο προκάτοχός του Ζαΐρ Μπολσονάρο το 2020, ισχυριζόμενος ότι έδωσε έμφαση σε μη δημοκρατικά καθεστώτα όπως αυτά της Βενεζουέλας, της Κούβας ή της Νικαράγουας.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης Luis Lacalle Pou υποστήριξε τη δημιουργία μιας μεγάλης ζώνης ελεύθερου εμπορίου σε ολόκληρη την περιοχή και ότι η CELAC δεν είναι μια λέσχη ιδεολογικών φίλων.

Από την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος ηγέτης ζήτησε μεγαλύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της φτώχειας και της πείνας.

Ο Αργεντινός πρόεδρος στην ομιλία του κατήγγειλε τα ακροδεξιά κινήματα τονίζοντας πως μετά την πανδημία οι ακροδεξιοί τομέις έχουν σηκωθεί και απειλούν κάθε λαό.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ κατήγγειλε για άλλη μια φορά, ως συνήθως, την οικονομική ασφυξία που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ακύρωσε τη φυσική του παρουσία την τελευταία στιγμή από φόβο διαδηλώσεων ή σύλληψης, ζήτησε με τηλεματική να ενώσει τις δυνάμεις του ενάντια στον ξένο παρεμβατισμό και να δημιουργήσει μια δομή παρόμοια με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Euronews

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος