Βραζιλία: Οπαδός του Μπολσονάρο συνελήφθη επειδή προσπάθησε να προκαλέσει «χάος» με εκρηκτικά

Array

Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε έναν οπαδό του απερχόμενου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος επιχείρησε να χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να προκαλέσει «χάος» μία εβδομάδα πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ανέφερε χθες, Κυριακή, ο τοπικός Τύπος.

Ο εν λόγω άνδρας, για τον οποίο αναφέρθηκε πως ονομάζεται Τζορτζ Ουάσινγκτον ντε Ολιβέιρα Σόουζα, συνελήφθη το Σάββατο. Είχε τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε βυτιοφόρο κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια, Η τελετή της ορκωμοσίας του Λούλα πρόκειται να πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Στόχος του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην αστυνομία που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο, ήταν να «προκαλέσει χάος» και «την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων» ώστε να «εμποδίσει την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στη Βραζιλία».

Την αστυνομία ειδοποίησε ο οδηγός του βυτιοφόρου αφού βρήκε τον εκρηκτικό μηχανισμό το πρωί του Σαββάτου.

Μολονότι είχε γίνει απόπειρα πυροδότησης, ο μηχανισμός δεν εξερράγη, δήλωσε ο Ρόμπσον Καντίντο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας της Μπραζίλια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο G1.

«Τα σοβαρά γεγονότα που συνέβησαν χθες στη Μπραζίλια αποδεικνύουν πως τα στρατόπεδα των λεγόμενων ‘πατριωτών’ έχουν γίνει εκκολαπτήρια τρομοκρατών», έγραψε στο Twitter ο Φλάβιο Ντίνο, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης στην επόμενη κυβέρνηση του Λούλα.

Ο συλληφθείς διευκρίνισε πως είχε καταστρώσει το σχέδιο με άλλους οπαδούς του Μπολσονάρο, οι οποίοι διαδήλωναν επί ημέρες μετά την ανακοίνωση της ήττας του απερχόμενου προέδρου μπροστά από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Μπραζίλια.

Η ιδέα ήταν να τοποθετήσουν τουλάχιστον δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στρατηγικά σημεία, με στόχο να πετύχουν «να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας» και «να προκαλέσουν την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε στην αστυνομία ο Ολιβέιρα Σόουζα, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de S. Paulo.

Οι οπαδοί του Μπολσονάρο είχαν αποκλείσει δρόμους και διαδήλωναν μπροστά από στρατόπεδα στη χώρα, μετά τη νίκη με μικρή πλειοψηφία του Λούλα στις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου (με 50,9% των ψήφων έναντι 49,1%).

Μήνες αργότερα, εξακολουθούν να γίνονται διαδηλώσεις υπέρ του Μπολσονάρο μπροστά από μερικά στρατόπεδα. Στο διαμέρισμα του Ολιβέιρα Σόουζα, ο οποίος εργαζόταν σε πρατήριο βενζίνης στην πολιτεία Παρά (βόρεια Βραζιλία), η αστυνομία βρήκε σημαντική ποσότητα όπλων.

Ο Ολιβέιρα Σόουζα είπε πως «εμπνεύσθηκε από τα λόγια του προέδρου Μπολσονάρο» για να αποκτήσει τα όπλα, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 160.000 ρεάλ (περίπου 31.100 δολάρια), αναφέρει η Folha de S. Paulo.

Ο Μπολσονάρο έχει υποστηρίξει σε δημόσιες δηλώσεις του πως «ένας ένοπλος λαός δεν θα υποδουλωθεί ποτέ».

Σύμφωνα με την ομολογία του, ο κρατούμενος ήθελε να μοιράσει όπλα στους ανθρώπους που διαδηλώνουν μπροστά από τα στρατόπεδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος