Βραζιλία: Δύο νύχτες στην Ουγγρική πρεσβεία πέρασε ο Ζαΐρ Μπολσονάρο για να αποφύγει τη σύλληψη

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο πέρασε δύο νύχτες στην πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Μπραζίλια τον περασμένο μήνα, λίγες μέρες αφότου η ομοσπονδιακή αστυνομία κατάσχεσε το διαβατήριό του και συνέλαβε δύο πρώην βοηθούς του, ως ύποπτους για σχέδιο πραξικοπήματος, δήλωσε ο δικηγόρος του Μπολσονάρου τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Η παραμονή του Μπολσονάρο στις 12-14 Φεβρουαρίου στην ουγγρική πρεσβεία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times με βάση τα πλάνα από κάμερες ασφαλείας από το εσωτερικό της πρεσβείας.

Το επεισόδιο εγείρει ερωτήματα για τα σχέδια του πρώην προέδρου, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλές ποινικές έρευνες στη Βραζιλία, με αποτέλεσμα αρκετά μέλη του στενού του περιβάλλοντος να έχουν ήδη φυλακιστεί.

Η αστυνομία της Βραζιλίας δεν μπόρεσε να συλλάβει έναν πολιτικό που έμενε σε ξένη πρεσβεία, σημειώνει το Reuters.

Ο δικηγόρος του Μπολσονάρο, Fabio  Wajngarten. είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο πρώην πρόεδρος φιλοξενήθηκε δύο ημέρες στην ουγγρική πρεσβεία «για να διατηρήσει επαφή με αξιωματούχους της φίλης χώρας» και «για να λάβει ενημερώσεις για το πολιτικό τοπίο και των δύο εθνών». Οποιεσδήποτε άλλες ερμηνείες που ξεπερνούν τις πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι ξεκάθαρα πλασματικές, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα των γεγονότων και είναι βασικά απλώς μια άλλη ψευδής είδηση», έγραψε ο Wajngarten.

Η Ουγγρική Πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο δικηγόρος του Μπολσονάρου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσίευσε, αλλά ένας αξιωματούχος της πρεσβείας της Ουγγαρίας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε το σχέδιο φιλοξενίας του πρώην προέδρου.

Ο Μπολσονάρο έχει καλές σχέσεις με τον ηγέτη της ακροδεξιάς, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Ο Μπολσονάρο αποκάλεσε τον Όρμπαν «αδερφό» του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουγγαρία το 2022 και οι δυο τους συναντήθηκαν φέτος στο Μπουένος Άιρες, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου δεξιού προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι.

Η βραζιλιάνικη αστυνομία κατάσχεσε το διαβατήριο του Μπολσονάρου στις 8 Φεβρουαρίου και τον κατηγόρησε ότι επεξεργάστηκε ένα σχέδιο διατάγματος για την αλλαγή των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2022, πιέζοντας τους στρατιωτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν σε απόπειρα πραξικοπήματος και σχεδίαζαν να φυλακίσουν έναν δικαστή tτου Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πέρυσι, δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε ότι ο Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν είναι επιλέξιμος για πολιτικό αξίωμα μέχρι το 2030 μετά τη διάδοση εκλογικής παραπληροφόρησης κατά τις εκλογές του 2022.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι πρώην αρχηγοί του βραζιλιάνικου στρατού και της αεροπορίας επιβεβαίωσαν ότι ο Ζαΐρ Μπολσονάρο συζήτησε το σχέδιο διατάγματος για την αποτροπή της παράδοσης της εξουσίας μετά την ψηφοφορία.

Στις 19 Μαρτίου, η ομοσπονδιακή αστυνομία τον κατήγγειλε επίσης για απάτη στα αρχεία εμβολιασμού του, ανοίγοντας την προοπτική ποινικών διώξεων.

Πηγή: Αgerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος