Βραζιλία: Διαβεβαιώσεις Ντα Σίλβα για απόδοση νέων εκτάσεων στους αυτόχθονες πληθυσμούς

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα έδωσε τη Δευτέρα διαβεβαιώσεις ότι σκοπεύει να εγκρίνει «το συντομότερο δυνατό» νέες εκτάσεις που προορίζονται για αυτόχθονες πληθυσμούς, νομιμοποίηση που παρέμεινε σε αδιέξοδο υπό την εντολή του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐρ Μπολσονάρου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας  Λούλα ντα Σίλβα έδωσε τη Δευτέρα διαβεβαιώσεις ότι σκοπεύει να εγκρίνει «το συντομότερο δυνατό» νέες εκτάσεις που προορίζονται για αυτόχθονες πληθυσμούς, νομιμοποίηση που παρέμεινε σε αδιέξοδο υπό την εντολή του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐρ Μπολσονάρου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ζήτησα από το Υπουργείο Ιθαγενών Υποθέσεων να μου δείξει όλες τις γαίες που είναι έτοιμες να εγκριθούν. Πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο δυνατό, προτού οι άλλοι τις οικειοποιηθούν χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα”, είπε ο Λούλα ντα Σίλβα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ιθαγενών αρχηγών στην πολιτεία Roraima (βόρεια).

Στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο, είναι σύνηθες φαινόμενο οι ιδιώτες να αρπάζουν γη για να το καθαρίσουν και στη συνέχεια να το διεκδικούν επίσημα με πλαστά έγγραφα.

Ο Λούλα ντα Σίλβα υπενθύμισε τον ουσιαστικό ρόλο των αυτόχθονων πληθυσμών στον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών και στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η αναγνώριση των νέων αυτόχθονων εδαφών «θα μας βοηθήσει να φροντίσουμε το κλίμα, διαφορετικά η ανθρωπότητα θα εξαφανιστεί λόγω της ανευθυνότητας μας», είπε.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, που χρονολογείται από το 2010, περίπου 800.000 ιθαγενείς ζουν στη χώρα, οι περισσότεροι από τους οποίους σε προστατευόμενες περιοχές που καταλαμβάνουν το 13,75% της επικράτειας.

Λίγο πριν από την έναρξη της θητείας του (2019-2022), ο Jair Bolsonaro υποσχέθηκε ότι δεν θα «δώσει ούτε ένα επιπλέον εκατοστό» σε αυτόχθονες εκτάσεις και η διαδικασία έγκρισης νέων κρατήσεων έχει ουσιαστικά μπλοκαριστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Υπό την προεδρία του, η μέση ετήσια αποψίλωση των δασών αυξήθηκε επίσης κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Πηγή : Agerpres.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος