Βραζιλία: «Χάνεται η μπάλα» με τη διαχείριση της πανδημίας και τους θανάτους – Έρευνα ξεκινά η Γερουσία

Array

Το ένα ρεκόρ θανάτων  μετά το άλλο καταρρίπτει η Βραζιλία  που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 8/4  νέο ρεκόρ 4.249 ημερήσιων απωλειών.  Η χώρα έκανε άλμα  για δεύτερη φορά πάνω από το όριο των 4.000 θανάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία της χώρας να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε εξοπλισμό και η Γερουσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα για τη διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Η πανδημία στη Βραζιλία είναι εκτός ελέγχου, με ελλείψεις στα εμβόλια και τον Μπολσονάρου να αντιτίθεται σθεναρά στην επιβολή lockdown.

Το δημόσιο σύστημα υγείας φαίνεται να λυγίζει υπό το βάρος των χιλιάδων νέων κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίζονται καθημερινά και έρευνα της Εθνικής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων (ANAHP) αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτει ότι ακόμη και τα πιο πλούσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Τρία στα τέσσερα ιδιωτικά νοσοκομεία ανέφεραν ότι τα αποθέματά τους σε οξυγόνο, φάρμακα αναισθησίας και διασωληνώσεων αρκούν για μία εβδομάδα ή και λιγότερο, σύμφωνα με την έρευνα της ANAHP σε 88 νοσοκομεία σε όλη τη Βραζιλία.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου εξακολουθεί να υποβιβάζει τον κίνδυνο να εξαντληθούν τα αποθέματα των νοσοκομείων. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας επιμένει να καθησυχάζει τους πολίτες για τον κορονοϊό,  Ο ίδιος τάσσεται κατά των προσπαθειών των τοπικών αρχών να επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση της covid-19.

Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της στάσης  που ακολουθεί ο ακροδεξιός πρόεδρος .

“Ό,τι έγινε, έγινε. Βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω μιας πανδημία η οποία εν μέρει χρησιμοποιείται πολιτικά όχι για να ηττηθεί ο ιός αλλά για να πέσει ο πρόεδρος”, κατήγγειλε την Τετάρτη ο Μπολσονάρου. “Σε ποια χώρα σε όλο τον κόσμο δεν πεθαίνουν άνθρωποι; Δυστυχώς, άνθρωποι πεθαίνουν παντού”.

Όλα αυτά συμβαίνουν μια εβδομάδα πριν η Γερουσία της Βραζιλίας  συστήσει ειδική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος Ροντρίγο Πατσέκο έπειτα από γνωμοδότηση του Ανώτατου δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος