Βραζιλία: Αναστέλλεται η δίκη για τη γη των ιθαγενών

Ένας από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ανέστειλε τη δίκη για τα «προγονικά δικαιώματα» των ιθαγενών λαών και πρότεινε παράταση για «περαιτέρο προβληματισμό για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα».

Ο δικαστής Alexandre de Moraes πρότεινε στο δικαστήριο μια «μέση οδό» για την απόλυτη απόρριψη του λεγόμενου «προσωρινού πλαισίου», το οποίο αναγνωρίζει ως ιθαγενή εδάφη μόνο εκείνα που οι αρχικοί λαοί κατέλαβαν στις 5 Οκτωβρίου 1988, όταν ψηφίστηκε το σημερινό Σύνταγμα.

Αν και ο Μοράες καταψήφισε το «προσωρινό πλαίσιο», υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη «δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στους εποίκους που έχουν δουλέψει στη γη τους για περισσότερα από 100 χρόνια, προστατευμένοι από τη δημόσια εξουσία και σήμερα βρίσκονται ήδη στην τρίτη ή τέταρτη γενιά».

Ο δικαστής πρότεινε διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα.

Μεταξύ αυτών, αποζημίωση για ιδιοκτήτες γης που μπορεί τελικά να αποσυρθούν από τα εδάφη που κατέχουν ή η δυνατότητα των ιθαγενών να δεχτούν από το κράτος, ανάλογα με την περίπτωση, άλλες ισοδύναμες εκτάσεις με αυτές που διεκδικούν.

Ο De Moraes τόνισε ότι, σε καμία περίπτωση, αυτές οι αποζημιώσεις δεν θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για εποίκους που έχουν εγκατασταθεί με τη βία σε εδάφη που ανήκαν στους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Αρκετοί ιθαγενείς ηγέτες χαιρέτησαν την άποψη του Ντε Μοράες, αν και ζήτησαν από τους δικούς τους να παραμείνουν κινητοποιημένοι για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Η βουλευτής Celia Xakriabá μίλησε σε δημοσιογράφους σε ένα στρατόπεδο αυτόχθονων που δημιουργήθηκε στη Μπραζίλια και είπε ότι οι ιθαγενείς είχαν αυτή την Τετάρτη «μια μέρα χαράς» και με «λίγη» γεύση «νίκης».

Ωστόσο, κάλεσε τους ιθαγενείς να παραμείνουν σε «επαγρύπνηση» για την επικείμενη ψηφοφορία στη Γερουσία για ένα νομοθετικό σχέδιο που σκοπεύει να μετατρέψει το «προσωρινό πλαίσιο» σε νόμο και που, σύμφωνα με όσα επεσήμανε, σκοπεύει να ασκήσει πίεση στην οι αρχές να παύσουν την προστασία των εδαφών τους.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μέσω αγωγής που υπέβαλε το κράτος κατά απόφασης δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που αναγνώριζε έναν δημόσιο φορέα στη νότια πολιτεία Santa Catarina ως ιδιοκτήτη κάποιας γης.

Αυτές οι περιοχές καταλήφθηκαν για αιώνες από τις εθνοτικές ομάδες Xokleng, Guaraní και Kaingang, που εκδιώχθηκαν βίαια στα μέσα του περασμένου αιώνα και κατέληξαν στη δικαιοδοσία του Fundación para el Amparo Tecnológico de Santa Catarina, που φέρεται ευνοημένο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η έννοια του «προσωρινού πλαισίου», φέρεται να αγνοεί ότι από το 1996, οι αυτόχθονες πληθυσμοί είχαν ανακαταλάβει ορισμένους από αυτούς τους οικισμούς.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος