Βουλγαρία: Κυνική η απόφαση να μην ενταχθεί η χώρα στη ζώνη Σένγκεν δηλώνει ο Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ

Array

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της Βουλγαρίας μετά την απόφαση να μην ενταχθεί η χώρα στη Ζώνη Σένγκεν. Ο πρόεδρος Rumen Radev χαρακτηρίστηκε  κυνική την άρνηση των εταίρων της Ε.Ε και ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών απέρριψε τις κατηγορίες της Αυστρίας και της Ολλανδίας ότι η Βουλγαρία δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να διαχειριστεί το κύμα της παράνομης μετανάστευσης.

Αντί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Βουλγαρία λαμβάνει κυνισμό”, έγραψε ο Πρόεδρος Radev στους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Twitter.

Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε την Παρασκευή ότι θα δεχτεί την ένταξη της Ρουμανίας και της Κροατίας στο  Σένγκεν, αλλά θα εμποδίσει την ένταξη της Βουλγαρίας.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte πήρε αυτή την απόφαση από το γεγονός ότι «υπάρχει, θεωρητικά, ο κίνδυνος να ξεκινήσει μια μεταναστευτική ροή μέσω αυτής της  χώρας».

Το επιχείρημα του αποδέχεται  και ο αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer, ο οποίος δήλωσε στη Βιέννη ότι η Αυστρία “δεν δίνει τη συγκατάθεσή του στην επέκταση του Σένγκεν για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία”, αποδεχόμενος μόνο την ένταξη της Κροατίας.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι περισσότεροι από τους περίπου 75.000 παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στην Αυστρία φέτος χωρίς να έχουν καταχωρηθεί προηγουμένως σε άλλη χώρα της ΕΕ πέρασαν από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Βούλγαρος Υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντέρντζεφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η εποπτεία των συνόρων της χώρας του είναι ανεπαρκής.

“Οι βουλγαρικές δυνάμεις ασφαλείας προστατεύουν καθημερινά με το σώμα τους την ειρήνη όλων των ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ολλανδών, στα πιο δύσκολα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, παρά την αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, η οποία είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από πέρυσι”, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός .

“Αντί να ενεργούν στη βάση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, μας αγνοούν και κάνουν διακρίσεις”, ανέφερε ο Βούλγαρο αξιωματούχος, θυμίζοντας την πρόσφατη δολοφονία τριών Βουλγάρων αστυνομικών σε ένα περιστατικό των συνόρων με Τούρκους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την αποδοχή της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας ως νέα μέλη στη ζώνη  Σένγκεν, αλλά η απόφαση απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία των χωρών μελών, τα οποία αναμένεται να αποφανθούν στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JAI)  στις 8 Δεκεμβρίου.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος