Βουλγαρία – Φυσικό Αέριο: Πρόταση της “Bulgargaz” για αύξηση 60% στην τιμή του τον Αύγουστο

ΣΟΦΙΑ – Η βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου “Bulgargaz” επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και προτείνει τον Αύγουστο να είναι 297,89 λέβα (152,69 ευρώ) ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η πρόταση της «Bulgargaz» αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 60% σε σύγκριση με την τιμή Ιουλίου των 186,17 λέβα (95,42 ευρώ) ανά μεγαβατώρα, γράφουν βουλγαρικά ΜΜΕ.

Η προτεινόμενη τιμή στην οποία η «Bulgargaz» πουλά φυσικό αέριο σε τελικούς προμηθευτές και φορείς που έχουν άδεια παραγωγής και μεταφοράς «θερμικής ενέργειας» δεν περιλαμβάνει ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ, σημειώνεται στο κείμενο.

Αιτία της αύξησης είναι οι υψηλές τιμές στις οποίες η κρατική εταιρεία αγοράζει αυτό το «μπλε καύσιμο».

Για λόγους σύγκρισης, οι τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου για παραδόσεις τον Αύγουστο του 2022 ξεπερνούν τα 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανακοίνωσε η «Bulgargaz».

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία για δημόσια ακρόαση σχετικά με την πρόταση της Bulgargaz.

Η τιμή του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία για τον Αύγουστο θα έπρεπε να είχε ήδη εγκριθεί, αλλά στις 21 Ιουλίου το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον διορισμό του πρώην προέδρου του EVRC, Stanislav Todorov.

Μετά από αρκετές ημέρες πολιτικής έντασης, η Εθνοσυνέλευση επανέφερε τον πρώην επικεφαλής Ιβάν Ιβάνοφ ως επικεφαλής αυτού του ρυθμιστικού φορέα ενέργειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: ΠΟΛΙΤΙΚΑ, 02.08.2022. 17:04

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος