Βουλευτικές εκλογές – Γαλλία: Πρώτη η παράταξη Μελανσόν στον α’ γύρο

Πρώτη εμφανίζεται η αριστερή συμμαχία «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή στη Γαλλία, αλλά με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας από την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.

Ωστόσο, όσον αφορά στις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, πρώτη έρχεται η παράταξη του Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει περισσότερες από 289 έδρες.

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή απηύθυναν η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο ηγέτης της «Λαϊκής Ένωσης» Ζαν Λικ Μελανσόν.

Σύμφωνα με exit poll για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού France2, οι παρατάξεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Ζαν Λικ Μελανσόν που εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ίδιο ποσοστό 25,2% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 18,9%, ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%. Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, σε έδρες η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία.

Νωρίτερα, άλλο exit poll έδειξε να προηγείται οριακά ο αριστερός συνασπισμός του Ζαν Λικ Μελανσόν με ποσοστό 26,20%, έναντι του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν που συγκεντρώνει 25,80%, ενώ 19,10% αποσπά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, οι Ρεπουμπλικάνοι 11,10% και τα υπόλοιπα κόμματα ποσοστό κάτω του 5%.

Κέρδισε την προεδρία, θα κερδίσει και την νομοθετική εξουσία; Αυτό είναι το στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας που άρχισαν την Κυριακή. Στις προηγούμενες εκλογές – πριν πέντε χρόνια – το κόμμα του Μακρόν επικράτησε θριαμβευτικά. Σήμερα όμως υπάρχει ένας αριστερός συνασπισμός του Ζαν Λικ Μελανσόν που απειλεί να του πάρει έδρες και μια μεγάλη αποχή που μπερδεύει τις προβλέψεις.

Με φόντο την ακρίβεια και την ανεργία, καθώς και το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες. Αυτή τη φορά ψηφίζουν για τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου.

Προηγήθηκε μία άτονη και απαθής προεκλογική περίοδος με τις δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ στην αποχή των ψηφοφόρων.

Δύο σχεδόν μήνες από την επανεκλογή του, ο πρόεδρος Μακρόν, κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να μην καταφέρει να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας.

Ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Γάλλου Προέδρου. Η εκλογικός συνασπισμός που έχει συγκροτήσει με τα κόμματα της Αριστεράς, τους Κομμουνιστές, τους Οικολόγους-Πράσινους και τους Σοσιαλιστές βρίσκεται σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Και οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής από τον πρώτο γύρο σε κάποια από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες, θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Ανταπόκριση από το Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Πηγές: ΕΡΤ / Άγης Μενούτης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος