Βουλγαρία: Η Βουλή εκσυγχρονίζει με τεχνολογία ασφαλείας το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι

Η άλλοτε επισφαλής πυρηνική μονάδα της Βουλγαρίας με την εποπτεία του υπουργικού συμβουλίου θα ανακατασκευάσει τις μονάδες 7 και 8 με τεχνολογία ασφαλέιας AP1000. Το κοινοβούλιο υιοθέτησε χτες  απόφαση που αναθέτει στην κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες για την κατασκευή των μονάδων του πυρηνικού σταθμού.

Οι πρώτες ενέργειες αφορούν την αύξηση του κεφαλαίου του πυρηνικού σταθμού Kozloduy – New Capacities EAD έως 1,5 εκατομμύριο λέβα. Η Εθνοσυνέλευση ανέθεσε στον υπουργό Ενέργειας, με την ιδιότητά του ως αποκλειστικού ιδιοκτήτη του κεφαλαίου της Bulgarian Energy Holding EAD να ενεργήσει για την αύξηση του κεφαλαίου του πυρηνικού σταθμού NPP Kozloduy EAD με συνεισφορά σε μετρητά έως 1,5 εκατομμυρίου, ώστε να αυξηθεί το κεφάλαιο του Kozloduy – New Capacities EAD με το ίδιο ποσό.

Σύναψη σύμβασης μεταξύ Kozloduy – New Capacities EAD και Westinghouse Energy Systems προβλέπει την προετοιμασία της φάσης Μελέτης Εφαρμογής (FEED) για ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι. Αυτό το στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2024 και η μελέτη θα παρέχει προκαταρκτική εκτίμηση του κεφαλαίου και του λειτουργικού κόστους του έργου.

Η κρατική εταιρία συμμετοχών στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο Bulgarian Energy Holding EAD έχει τους οικονομικούς πόρους να αυξήσει το κεφάλαιο της εταιρίας του έργου.

 Ο στόχος είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης που είναι απαραίτητη για την έναρξη του δεύτερου σταδίου του επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού οπότε και θα ανατεθεί σύμβαση για την προετοιμασία της μηχανικής, συμπεριλαμβανομένου του τεχνικού σχεδιασμού.

Η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε ότι ο υπουργός Ενέργειας θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έως την 31η Μαρτίου, 2024, και να λάβει απόφαση βάσει του νόμου για την Ασφαλή Χρήση Πυρηνικής Ενέργειας για την κατασκευή της Μονάδας 7 με τεχνολογία AR 1000.

Επίσης έως τη 2α Φεβρουαρίου 2024, θα πρέπει το υπουργικό συμβούλιο να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες   ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας με την ίδια τεχνολογία στον πυρηνικό σταθμό, στη θέση N22, τονίζεται στην απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΒΤΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος