Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νικολάι Ντένκοφ

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νικολάι Ντένκοφ, πολιτικό από τον συνασπισμό που αποτελείται από τους φιλελεύθερους σχηματισμούς «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) και «Δημοκρατική Βουλγαρία». Η συμμαχία του πρώην πρωθυπουργού απέπεμψε με πρόταση μομφής τον Kiril Petkov και στη δεύτερη θέση στις πρόωρες εκλογές της 2ας Απριλίου, που ήταν οι πέμπτες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρει το πρακτορείο EFE.

Προκειμένου να ξεπεραστεί η μόνιμη πολιτική κρίση και να αποφευχθεί νέος γύρος αναμενόμενων εκλογών, η συντηρητική συμμαχία που κέρδισε τις τελευταίες εκλογές, που δημιουργήθηκε από τον σχηματισμό GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDS), συμφώνησε με την Συμμαχία PP-DB σε εκ περιτροπής κυβέρνηση, στην οποία οι πρωθυπουργοί αλλάζουν εναλλάξ κάθε εννέα μήνες.

Ο Νικολάι Ντένκοφ πρόκειται να οριστεί  πρωθυπουργός και θα αντικατασταθεί σε αυτή τη θέση μετά από εννέα μήνες από την εκπρόσωπο της συμμαχίας GERB-SDS, Μαρία Γκάμπριελ, η οποία θα κατείχε τη θέση της αναπληρώτριας πρωθυπουργού στο πρώτο μέρος της εκ περιτροπής και παραιτήθηκε για το σκοπό αυτό. από τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Όμως, το Σάββατο, η Μαρία Γκάμπριελ ανακοίνωσε ότι το GERB αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική κυβέρνηση, μετά τη διαρροή ηχογράφησης από συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος «Συνεχίζουμε  την Αλλαγή» (PP), στην οποία οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν μεταξύ άλλων πράγματα, ότι μόλις επιστρέψουν στην εξουσία θα αλλάξουν όλους τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο Ράντεφ και τον Μπορίσοφ όταν ήταν πρωθυπουργός.

Η συμμαχία που σχηματίστηκε μεταξύ PP-DB συγκέντρωσε το 24,6% των ψήφων στις αναμενόμενες βουλευτικές εκλογές της 2ας Απριλίου, έναντι 26,5% για τη συμμαχία μεταξύ GERB-SDS. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ έχει πλέον 7 ημέρες, έως τις 5 Ιουνίου, να προτείνει κυβέρνηση ή να επιστρέψει την εντολή εάν δεν μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος