Βουλγαρία: Αποπομπή του ΥΠΕΞ Στέφαν Ντιμιτρόφ αποφάσισε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντ. Γκλάβτσεφ

Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ απέλυσε τον υπουργό Εξωτερικών Στέφαν Ντιμιτρόφ, μόλις δύο εβδομάδες μετά τον διορισμό του στη θέση, την οποία έχει αναλάβει πλέον ο ίδιος ο αρχηγός της κυβέρνησης, αναφέρει το DPA.

 Ο λόγος για την απoπομπή του υπουργού Εξωτερικών είναι η ανεπαρκής δέσμευσή του για την Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Glavcev.

 Ο Στέφαν Ντιμιτρόφ κατηγορήθηκε για κακή επικοινωνία τη νύχτα του ιρανικού drone και πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ. Επίσης, το βουλγαρικό φιλοδυτικό πολιτικό στρατόπεδο τον επέπληξε επειδή δεν έδειξε επαρκή υποστήριξη στη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτή η στάση δεν είναι μέρος της πολιτικής της Βουλγαρίας ως κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λένε όσοι την επικρίνουν.

Η σημερινή κυβέρνηση στη Σόφια διορίστηκε από τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ στις 9 Απριλίου για να διασφαλίσει το ενδιάμεσο μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου.

Μετά από τρία χρόνια πολιτικής κρίσης και πέντε γύρους βουλευτικών εκλογών σε αυτό το διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος γύρος πρόωρων εκλογών και της αναμενόμενης  νικήτριας συντηρητικής συμμαχίας των τελευταίων εκλογών του GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και της Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDS ), συμφωνήθηκε τον Μάιο του περασμένου έτους ο τωρινός συνασπισμός που αποτελείται από τα φιλελεύθερα κόμματα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) και «Δημοκρατική Βουλγαρία» (DB) για εκ περιτροπής διακυβέρνηση στην οποία  oι πρωθυπουργοί θα εναλλάσσονταν εκ περιτροπής  κάθε εννέα μήνες .

Στο πρώτο διάστημα της εκ περιτροπής διακυβέρνησης πρωθυπουργός ήταν ο Νικολάι Ντένκοφ, από τη συμμαχία PP-DB, ο οποίος παραιτήθηκε φέτος τον Μάρτιο για να παραχωρήσει την έδρα του, σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού, στην εκπρόσωπο της συμμαχίας GERB-SDS, Μαρία Γκάμπριελ(πρώην ευρωπαία  επίτροπος), η οποία στην κυβέρνηση Ντένκοφ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Αλλά οι εταίροι του συνασπισμού δεν μπορούσαν πλέον να συμφωνήσουν για τη διαίρεση των κυβερνητικών χαρτοφυλακίων και, ως εκ τούτου, η Μαρία Γκάμπριελ απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος Ράντεφ διόρισε μια προσωρινή κυβέρνηση και προκήρυξε νέο γύρο πρόωρων εκλογών.

Πηγή: Αgerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος