Βόρεια Κορέα: Επιτυχημένη δοκιμή κινητήρα στερεού καυσίμου που δίνει μεγάλη ώθηση στους πυραύλους

Array

Κινητήρα στερεού καυσίμου με μεγάλη ώθηση που προορίζεται κυρίως για τους βαλλιστικούς πυραύλους της χώρας δοκιμάστηκε με επιτυχία στη Β. Κορέα υπό την προσωπική επίβλεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, γράφει  ότι η η δοκιμή αυτή προσέφερε «επιστημονική και τεχνολογική εγγύηση για την ανάπτυξη νέου όπλου στρατηγικού τύπου».

Οπτικό υλικό από τη δοκιμή αυτή, που διεξήχθη στη βάση εκτόξευσης δορυφόρων Σόχε, στην Τόγκτσαγκ (βορειοδυτικά), εικονίζει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας καθώς παρακολουθεί τη στατική δοκιμή του κινητήρα, που βγάζει έντονες κίτρινες φλόγες.

Βόρεια Κορέα: Επιτυχημένη  δοκιμή κινητήρα στερεού καυσίμου που δίνει μεγάλη ώθηση στους πυραύλους
(Korean Central News Agency via AP)

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις που υφίσταται, η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να ενισχύει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, αναπτύσσει ιδίως νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs).

Μέχρι σήμερα, όλοι βασίζονται σε κινητήρες υγρού καυσίμου και ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε πέρυσι στρατηγική προτεραιότητα την ανάπτυξη κινητήρων στερεού καυσίμου, προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να αποκτήσουν πιο εξελιγμένους πυραύλους.

Οι πύραυλοι με υγρά καύσιμα είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν και απαιτούν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, εξηγούν αναλυτές. Είναι πιο αργοί, ενώ μπορούν να εντοπιστούν και να καταστραφούν πιο εύκολα από τον εχθρό.

Αντίθετα, οι πύραυλοι που κινούνται με στερεά καύσιμα είναι «πιο ευκίνητοι, εκτοξεύονται ταχύτερα και μπορούν να κρύβονται ευκολότερα και να χρησιμοποιούνται ευκολότερα σε συρράξεις», αναλύει ο Λέιφ-Έρικ Ίζλι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ιουά της Σεούλ.

Αν και είναι δύσκολο στην παρούσα φάση να εκτιμηθεί σε πιο στάδιο βρίσκεται η χώρα ως προς την ανάπτυξη  όπλων σε σχέση με αυτόν τον κινητήρα, σύμφωνα με τον κ. Ίζλι, η ανάπτυξη αυτή της νέας τεχνολογίας θα κάνει το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο «πιο επικίνδυνο».

Φέτος ο Κιμ Γιονγκ Ουν διακήρυξε πως η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από τη Βόρεια Κορέα είναι «αμετάκλητη» κι εξέφρασε τη βούλησή του να αποκτήσει το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος