Βόρεια Κορέα: Δεύτερη εκτόξευση  πυραύλου «άγνωστου» τύπου

Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας ενημέρωσε ότι  η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλου «άγνωστου» τύπου προς τη θάλασσα ανατολικά της χερσονήσου, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την δοκιμή αυτού που η Πιονγκγιάνγκ διαβεβαίωσε ότι ήταν υπερηχητικός πύραυλος.

Την εκτόξευση επισήμανε και η ιαπωνική ακτοφυλακή, κάνοντας λόγο περί όπλου που μοιάζει να ήταν «βαλλιστικός πύραυλος». Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα, έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Την περασμένη Τετάρτη, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε «υπερηχητικό πύραυλο» και ότι η δοκιμή του ήταν επιτυχής, καθώς έπληξε τον προκαθορισμένο στόχο σε απόσταση «700 χιλιομέτρων», κατ’ αυτήν.

Η νέα οπλική δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ, που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη δέσμευση του Κιμ Γιονγκ Ουν να ενισχύσει τις δυνατότητες των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η ασταθής διεθνής κατάσταση, όπως θεωρεί.

Η νέα εκτόξευση έρχεται επίσης μόλις μερικές ώρες αφού έξι κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Αλβανία), την κάλεσαν να απόσχει από «οποιαδήποτε νέα αποσταθεροποιητική ενέργεια», προειδοποιώντας τη εναντίον ενός επαπειλούμενου «λαθεμένου υπολογισμού».

Οι οπλικές δοκιμές της «αυξάνουν τον κίνδυνο σφάλματος και κλιμάκωσης και αποτελούν μεγάλη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», σύμφωνα με το κείμενο  το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης των έξι κρατών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του ΣΑ του ΟΗΕ, αφιερωμένης στην εκτόξευση της περασμένης εβδομάδας.

Η Πιονγκγιάνγκ λέει πως έχει ανάγκη το οπλοστάσιό της για να αμυνθεί σε περίπτωση ενδεχόμενης αμερικανικής εισβολής.

Ο όρος υπερηχητικός πύραυλος αναφέρεται σε όπλο που αναπτύσσει ταχύτητα πενταπλάσια από αυτή του ήχου, περίπου 6.180 χιλιομέτρων ανά ώρα. Τα όπλα του τύπου είναι γενικά πολύ δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa, TASS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος