Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Η σημαντική ξηρασία του 2022 έφερε τον ποταμό Πάδο, στη Βόρειο Ιταλία και το μεγαλύτερο της χώρας, σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα, ένα θέμα το οποίο ανέδειξε η ΕΡΤ.
Πέραν των περιβαλλοντολογικών και οικονομικών επιπτώσεων της τότε ξηρασίας, η εξαιρετικά χαμηλή στάθμη των νερών του μεγάλου ποταμού στον Ιταλικό Βορρά έφερε στο φως και μέρος ενός αρχαϊκού ανθρώπινου κρανίου που αποτελείται από τα δύο βρεγματικά και ινιακό οστό.
Το τμήμα κρανίου έφερε στο φως το Σεπτέμβριο του 2022 ο Ντάβιντε Πέρσικο, καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Πάρμας και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της πόλης, σε συνεργασία με την οργάνωση Living the River στο φράγμα του ποταμού Isola Serafini (Monticelli d’Ongina), κατάντη της συμβολής του ποταμού Άντα με τον Πάδο.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις στον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, ο καθ. Πέρσικο τόνισε πως “πρόκειται για ένα τυχαίο εύρημα, κάτω από μερικά εκατοστά άμμου και χαλικιών, όμως σε μια περιοχή όπου τα παλαιοντολογικά ευρήματα είναι συχνά”.
“Μόλις το ανέσυρα, είδα αμέσως ότι επρόκειτο για ένα sapiens, αλλά με έντονα αρχαϊκά χαρακτηριστικά και μορφολογία, κάτι που υποδηλώνει πως επρόκειτο για εύρημα ηλικίας τουλάχιστον 12.000 ετών” πρόσθεσε ο ερευνητής.
Το απολίθωμα, το οποίο έχει ήδη αναφερθεί στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, Καλών Τεχνών και Τοπίου των επαρχιών της Πάρμα και Πιατσέντσα, φυλάσσεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πάρμας, το οποίο θα διασφαλίσει τη συντήρησή του και θα συντονίσει τη διεπιστημονική μελέτη.
“Από τη στιγμή της ανεύρεσης, ξεκίνησε η διαδικασία της παράδοσης του ευρήματος στην προϊσταμένη Αρχή, τα αιτήματα για να φυλαχθεί στο μουσείο της πόλης ώστε το ίδιο να ηγηθεί του σχετικού ερευνητικού προγράμματος” δήλωσε ο Ιταλός καθηγητής στην ΕΡΤ.
Ένα ερευνητικό πρόγραμμα, με την ονομασία ‘ACAMAR’, με μια ομάδα με σκοπό την διεπιστημονική προσέγγιση – και προτεινόμενη από τον ίδιο τον καθ. Πέρσικο – θα διερευνήσει την παλαιοανθρωπολογία, την παλαιογενετική και τη γεωχημεία του πολύτιμου αντικειμένου μέσω συνεργασιών με διάφορα Ιταλικά πανεπιστήμια.
Στόχος του ερευνητικού προγράμματος, η ανακατασκευή της ιστορίας ενός μοναδικού δείγματος στο παλαιοντολογικό σκηνικό της κοιλάδας του ποταμού Πάδου, προκειμένου να παρουσιαστεί σε επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και στη νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πάρμας, όπου το εύρημα θα εκτίθεται.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος