Βολιβία: Συνελήφθη ο αντιπολιτευόμενος κυβερνήτης της Σάντα Κρους

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σάντα Κρους, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, εκ των βασικών ηγετών της βολιβιανής αντιπολίτευσης, συνελήφθη χθες Τετάρτη κατ’ εντολή εισαγγελέα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Ενημερώνουμε τον βολιβιανό λαό ότι η βολιβιανή αστυνομία εκτέλεσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κυρίου Λουίς Φερνάντο Καμάτσο», ανέφερε μέσω Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Εδουάρδο ντελ Καστίγιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε αμέσως όταν το Γαλλικό Πρακτορείο του ζήτησε διευκρινίσεις για τους λόγους της σύλληψης.

Σε βάρος του κ. Καμάτσο διενεργούνται έρευνες καθώς θεωρείται πως ήταν παράγοντας-κλειδί στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία το 2019 και διότι υποκίνησε τις διαδηλώσεις και τις ταραχές την περίοδο από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο, που είχαν τουλάχιστον 4 νεκρούς και 200 τραυματίες.

Κατά δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, ο κυβερνήτης της πολυπληθέστερης περιφέρειας της Βολιβίας, του κινητήρα της οικονομίας, οδηγήθηκε σε αεροδρόμιο της Σάντα Κρους για να μεταχθεί στην πρωτεύουσα Λα Πας.

Βολιβία: Συνελήφθη ο αντιπολιτευόμενος κυβερνήτης της Σάντα Κρους

«Αγνοούμε αυτή τη στιγμή πού βρίσκεται ο κυβερνήτης και καθιστούμε την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Άρσε υπεύθυνη για την ασφάλεια και τη ζωή του κυβερνήτη», ήταν η αντίδραση του γραφείου του κ. Καμάτσο.

«Ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους συνελήφθη κατά τη διάρκεια απόλυτα αντικανονικής επιχείρησης της αστυνομίας και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία», πρόσθεσε.

Ο 43χρονος δικηγόρος και ηγέτης της δεξιάς, ατυχήσας υποψήφιος για την προεδρία το 2020 (14% των ψήφων), «απήχθη», έκρινε ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα.

Αφού έμαθαν ότι συνελήφθη ο κ. Καμάτσο, δεκάδες υποστηρικτές του που απαιτούσαν την απελευθέρωσή του συγκεντρώθηκαν στα δύο αεροδρόμια της ομώνυμης πρωτεύουσας της περιφέρειας Σάντα Κρους (το Viru Viru και το El Trompillo), όπου οι πτήσεις ανεστάλησαν.

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια στους σημαντικότερους ηγέτες της βολιβιανής δεξιάς και ηγείται της δεύτερης μεγαλύτερης παράταξής της στο κοινοβούλιο, του κόμματος Creemos («Πιστεύουμε»), πίσω από το κόμμα Comunidad Ciudadana («Κοινότητα Πολιτών») του πρώην προέδρου Μέσα.

Οι φετινές διαδηλώσεις στη Σάντα Κρους σχετίζονταν με την απογραφή πληθυσμού, που η αντιπολίτευση απαιτούσε να επισπευστεί ενόψει των εκλογών του 2025, κάτι που εντέλει δέχθηκε η κυβέρνηση του Λουίς Άρσε, ανακοινώνοντας πως θα οργανωθεί τον Μάρτιο του 2024. Με βάση τα δεδομένα της απογραφής ορίζονται οι πόροι που κατανέμονται από τον προϋπολογισμό και επίσης η κατανομή των εδρών στη Βουλή για κάθε περιφέρεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος