Βολιβία: Διαδηλωτές παραλύουν τη μεταφορά σιτηρών – Σφοδρές συγκρούσεις

Array

Διαδηλωτές από το αγροτικό τμήμα της Σάντα Κρουζ της Βολιβίας απέκλεισαν δρόμους έξω από την ανατολική επικράτεια της χώρας τη Δευτέρα, απειλώντας να παραλύσουν τις εθνικές μεταφορές σιτηρών και τροφίμων καθώς βράζει η οργή για τη σύλληψη του τοπικού κυβερνήτη Λουίς Καμάτσο.

Η περιοχή, προπύργιο της συντηρητικής αντιπολίτευσης στον σοσιαλιστή πρόεδρο Luis Arce, βιώνει την έκτη ημέρα διαδηλώσεων, κατά τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους και έχουν σημειωθεί νύχτες συγκρούσεων με φλεγόμενα αυτοκίνητα και κροτίδες.
Την Τρίτη, εκατοντάδες γυναίκες έκαναν πορεία προς το αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του νομού για να υποστηρίξουν τον Καμάτσο, απαιτώντας την απελευθέρωσή του.

Στους κοντινούς δρόμους κάηκαν οχήματα, φωτιές που σιγόβραζαν και οδοφράγματα από τις νυχτερινές συγκρούσεις.

Οι διαμαρτυρίες, που πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη του Camacho στις 28 Δεκεμβρίου για υποτιθέμενο πραξικόπημα το 2019, έχουν βαθύνει τη διαίρεση μεταξύ της Santa Cruz, στην τροπική πεδιάδα, και της La Paz, της έδρας της κεντρικής κυβέρνησης στις Άνδεις και στην πιο ιθαγενή ζώνη, αντιμέτωποι για χρόνια με την πολιτική για τα κρατικά κονδύλια.
Ο κυβερνήτης συνελήφθη από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, απομακρύνθηκε από την περιοχή του με ελικόπτερο και ο οποίος τώρα βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην ορεινή πόλη Ελ Άλτο. Αρνείται όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με την απομάκρυνση του πρώην σοσιαλιστή προέδρου Έβο Μοράλες πριν από τρία χρόνια.

Οι ηγέτες της Santa Cruz ορκίζονται να πολεμήσουν μέχρι να απελευθερωθεί ο Camacho και ζητούν ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα δίνει στην περιοχή περισσότερη αυτονομία και περισσότερους κρατικούς πόρους.

Ο Μαρσέλο Κρουζ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βαρέων Μεταφορών της Σάντα Κρουζ, ανέφερε ότι ο αποκλεισμός των δρομολογίων εντείνεται. «Κανένα σιτάρι, ζώο ή εισροή από τα εργοστάσια δεν πρέπει να φύγει από τη Σάντα Κρουζ για την υπόλοιπη χώρα. Τα σημεία αποκλεισμού ενισχύονται», εξήγησε.

Ο Μοράλες και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού προέδρου Arce, λένε ότι η αποπομπή του ήταν πραξικόπημα και έχουν διώξει στελέχη της αντιπολίτευσης που κατηγορούν για αυτό. Η Jeanine Anez, η οποία έγινε προσωρινή πρόεδρος μετά την απομάκρυνσή της, φυλακίστηκε το 2022 με 10ετή κάθειρξη.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα αδύναμο δικαστικό σύστημα για να διώξει την αντιπολίτευση. «Δεν είμαστε πλέον κράτος δικαίου, είμαστε ένα κράτος παράνομο», είπε ο Erwin Bazán, του συντηρητικού κόμματος Creemos, προσθέτοντας ότι η υπόθεση του Camacho έχει πολιτικά κίνητρα.
Άλλοι κατηγορούν τον κυβερνήτη, έναν 43χρονο δικηγόρο και δεξιό ηγέτη των πολιτών, για τις εντάσεις του 2019, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς σε διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών του Μοράλες.
«Αφήστε τον να πάει φυλακή για 30 χρόνια. Θέλουμε δικαιοσύνη», δήλωσε η Μαρία Λάουρα, υποστηρίκτρια του κυβερνώντος κόμματος Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS). Ο Μοράλες συνεχίζει να είναι ο αρχηγός της ομάδας, αν και κατά καιρούς έχει συγκρουστεί με τον νέο πρόεδρο Arce.
«Η Santa Cruz είναι το οικονομικό προπύργιο της Βολιβίας», δήλωσε ο Gary Rodríguez, Γενικός Διευθυντής του Βολιβιανού Ινστιτούτου Εξωτερικού Εμπορίου (IBCE).
Η περιοχή είναι ο κύριος παραγωγός σόγιας, ζαχαροκάλαμου, σιταριού, ρυζιού, καλαμποκιού και βοοειδών. «Όλη αυτή η μεγάλη ιδιωτική παραγωγική προσπάθεια βρίσκεται σε κίνδυνο», προειδοποιούν οι αρχές.

Πηγή: Reuters
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος