Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Επηρέασε τις εξελίξεις σε μια ταραγμένη περίοδο για την Ευρώπη

Όπως ανακοίνωσε τις πρωινές ώρες η οικογένειά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε σήμερα τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή στο σπίτι του.

Γνωστός στη χώρα μας ως ο κατ’ εξοχήν υπέρμαχος της λιτότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, ο Γερμανός πολιτικός απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών με περισσότερα από 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ομοσπονδιακή βουλή της χώρας του.

Μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) από νεαρή ηλικία, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικά καθήκοντα το 1984 υπό τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, που τον διόρισε υπουργό Ειδικών Υποθέσεων και Διευθυντή του Γραφείου της Καγκελαρίας, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών και χειρίστηκε με επιτυχία την πολύπλοκη διαδικασία επανένωσης της Γερμανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980, υποστηρίζοντας παράλληλα τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ο Σόιμπλε έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων και είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι θα αντικαθιστούσε στην αρχηγία του κράτους τον Χέλμουτ Κολ. Τη δεκαετία του 1990, ορίστηκε αρχηγός του CDU στην ομοσπονδιακή βουλή και το 1998 έγινε αρχηγός του κόμματος.

Η ανάμιξη του ονόματός του όμως εκείνη την περίοδο σε ένα σκάνδαλο «μαύρου χρήματος» που μπήκε στα ταμεία του κόμματος λίγα χρόνια νωρίτερα του στέρησε το δρόμο προς την καγκελαρία και παραιτήθηκε από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Τον διαδέχθηκε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία εκτός των άλλων, είχε πρωτοστατήσει και στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Στην πρώτη θητεία της Μέρκελ όταν κέρδισε τις εκλογές το 2005 ανέλαβε και πάλι το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στις επόμενες δύο θητείες της Γερμανίδας καγκελάριου από το 2009 έως το 2017 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, μένοντας στην ιστορία ως ένας ακραιφνής θιασώτης των πολιτικών λιτότητας, ο οποίος σταθερά υιοθετούσε σκληρή γραμμή απέναντι σε ορισμένες νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη. Στη συνέχεια, και μέχρι το 2021, διετέλεσε πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής.  

Η προσωπική ζωή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημαδεύτηκε από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του λίγο μετά την επανένωση, το 1990, από ένα διανοητικά διαταραγμένο άτομο. Εξαιτίας του πυροβολισμού που δέχτηκε, από τότε είχε μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο.    

Πηγές: dpa, Reuters, AP    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος