Βολές της πρωθυπουργού της Σερβίας κατά Δύσης και G7

Για το κράτος της Σερβίας, δεν υπάρχει δικαιοσύνη και σεβασμός για το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς επεσήμανε την υποκρισία της ομάδας G7, η οποία, στο θέμα της Ουκρανίας, επιμένει ότι όλοι πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ στο θέμα της Σερβίας και της απόφασης 1244 OHE ότι το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ανήκει στην επικράτειά της, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE δεν γίνονται σεβαστά.

Η Μπρνάμπιτς επεσήμανε ότι στο έγγραφο Policy Paper, από τη συνάντηση της G7, ως λύση σε κάθε πρόβλημα ή κρίση, υπενθυμίζει τον σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ για τη Σερβία και το ψήφισμα 1244, (που αναφέρεται στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας με Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια εντός των συνόρων του), δεν γίνεται λόγος για τέτοιο σεβασμό.

Με την ευκαιρία αυτή, η πρωθυπουργός Brnabić έγραψε ένα σύντομο κείμενο στον λογαριασμό της στο Twitter:

«Το έγγραφο (Policy Paper) από τη συνεδρίαση της G7, ως λύση σε κάθε πρόβλημα/κρίση στον κόσμο, μας υπενθυμίζει να σεβόμαστε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην περίπτωση της Λιβύης, απαιτείται πλήρης συμμόρφωση με τις αποφάσεις 2629, 2571, 2570 και 2292 του SA του OHE,στην περίπτωση της Συρίας 2254 και 2118, στην περίπτωση του Ιράν 2231 κ.λπ.

Μόνο στην περίπτωση της Σερβίας δεν γίνεται λόγος για το ψήφισμα 1244 του Σ.Α. του OHE. Γιατί όλοι από το G7 το παραβίασαν. Αυτό δείχνει την πολυπλοκότητα της κατάστασης και τη δυσκολία της θέσης της Σερβίας, η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αρχών του απαραβίαστου της εδαφικής ακεραιότητας των διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την τριήμερη συνεδρίαση της ομάδας G7, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών έθεσαν ανέφικτους όρους για τη Σερβία, απαιτώντας από τη χώρα να δείξει αλληλεγγύη στο αυτοαποκαλούμενο Κοσσυφοπέδιο και να σεβαστεί όλες τις προηγούμενες συμφωνίες, καθώς και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Alo.rs

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος