Ο Πούτιν προειδοποιεί για πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια αλλά δέχεται πραγματογνώμονες

Array

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι «ευρείας κλίμακας καταστροφή», ενδέχεται να προκληθεί στη Ζαπορίζια από τους βομβαρδισμούς για τους οποίους κατηγόρησε την Ουκρανία, ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο περιήλεθε σε ρωσικό έλεγχο τον περασμένο Μάρτιο. Η γαλλική προεδρία κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δεχτεί αποστολή ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κι εκείνος συμφώνησε, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια από τον ουκρανικό στρατό έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραδιενεργό μόλυνση τεράστιας έκτασης εδαφών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μια την άλλη για το ότι ετοιμάζουν προβοκάτσια στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος κατελήφθη από την Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς .

Η διαχειρίστρια αρχή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υποψίες πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποσυνδέσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από το δίκτυο της Ουκρανίας, μια περίπλοκη επιχείρηση που το Κίεβο δηλώνει ότι μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

ΟΗΕ: «Είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τη Μόσχα να μην προβεί σε ανάλογη κίνηση, η οποία και θα επιδεινώσει την ήδη προβληματική τροφοδοσία της Ουκρανίας με ενέργεια.

«Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια και είναι απαραίτητη ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο επίσκεψής του στο λιμάνι της Οδησσού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος