Βηθλεέμ: Η ζωή με την πανδημία στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός

Οι Καμπάνες των Χριστουγέννων χτυπούν από τις κορυφές των εκκλησιών και οι ψαλμοί που αντηχούν, για να σμίξουν στον ουρανό της Βηθλεέμ, με τη φωνή των πιστών σχεδιάζουν ένα όμορφο μωσαϊκό που ενσαρκώνει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, της ανεκτικότητας, της αδελφοσύνης και της αγάπης που έχουν οι άνθρωποι της πόλης ο ένας για τον άλλον. Όποιος περιπλανιέται στην πόλη της Βηθλεέμ, στη μέση της Δυτικής Όχθης, σκαρφαλωμένη σε μια οροσειρά με θέα τη Νεκρά Θάλασσα και την πόλη της Ιερουσαλήμ, νιώθει το δέος και την πνευματικότητα του τόπου όπου γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός και αναδύεται από τα τείχη του ένα άρωμα που αναμειγνύεται με το χώμα του και μια κληρονομιά που λέει την ιστορία στην εποχή της γέννησης του Χριστού, επειδή κάθε πέτρα είναι μια από τις πέτρες των εκκλησιών και των μοναστηριών του, αφηγείται την ιστορία της Γεννήσεως του Χριστού και μιας γης, πάνω από την οποία οι πολιτισμοί έχουν περάσει.

Ο φωτισμός του δέντρου

Οι κάτοικοι της Βηθλεέμ άναψαν το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου ένα γιγάντιο χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από την Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ελπίζοντας ότι ένας νέος μεταλλαγμένος κορονοϊός δεν θα χαλούσε άλλη μια περίοδο διακοπών στην παραδοσιακή γενέτειρα του Ιησού, αφού το Ισραήλ τον Δεκέμβριο απαγόρευσε την είσοδο σε ξένους ταξιδιώτες για 14 ημέρες σε μια προσπάθεια να αποτρέψτε την εξάπλωση του μεταλλαγμένου Omicron. Οι κάτοικοι ελπίζουν ότι η απαγόρευση θα λήξει όπως είχε προγραμματιστεί εγκαίρως για να επιτραπεί το ταξίδι των Χριστουγέννων.

Ο δήμαρχος της Βηθλεέμ Άντον Σαλμάν είπε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση εμπόδισε πολλές ξένες αντιπροσωπείες να παρευρεθούν. Ωστόσο, το κοινό στην Πλατεία Γέννησης μπροστά από την εκκλησία είναι πολύ μεγαλύτερο από πέρυσι.

Στην οδό Najma – αστέρι στο κέντρο της Βηθλεέμ -, τα καταστήματα άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους στο πλαίσιο της δωδεκαήμερης χριστουγεννιάτικης αγοράς. Οι δρόμοι είναι στολισμένοι με φώτα, προαναγγέλλοντας πιο θορυβώδεις εορτασμούς από πέρυσι, όταν οι εορτασμοί εκείνη την εποχή περιορίζονταν σε θρησκευτικές προσευχές με τη συμμετοχή επίσημων προσώπων και κληρικών και στερούνταν του συνήθους εορταστικού λαϊκού χαρακτήρα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι επίσημοι εορτασμοί των Χριστουγέννων θα κορυφωθούν το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, όταν θα τελεστεί η μεταμεσονύκτια λειτουργία στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου θεωρείται ότι γεννήθηκε ο Χριστός.

«Αυτή την εποχή του χρόνου και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, οι ξένοι τουρίστες έκαναν μεγάλες ουρές, περιμένοντας τη σειρά τους για να πάρουν φλιτζάνια ειδικό τσάι, αλλά σήμερα δεν υπάρχει κανένας», είπε ο νεαρός Sami Khamis, ο οποίος θεωρείται ο πιο διάσημος σερβιτόρος που προσφέρει τσάι ανακατεμένο με τζίντζερ, μέλι και λίγο Sagebrush, το οποίο είναι παρκαρισμένο σε ένα μικρό μαγαζί που η έκτασή του δεν ξεπερνά τα λίγα μέτρα στη γωνία της οδού Najma.

Ο Khamis πρόσθεσε ότι η Βηθλεέμ προσπαθεί να χαρεί τις γιορτές, «αλλά δεν υπάρχει χαρά χωρίς τουρίστες… Και δεν υπάρχει χαρά χωρίς ανθρώπους που μοιράζονται τις γιορτές μαζί μας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ένωσης Αραβικών Ξενοδόχων, Elias Al-Arja, είπε ότι «η Βηθλεέμ εξαρτάται από τον θρησκευτικό τουρισμό και τους ξένους που μένουν σε παλαιστινιακά ξενοδοχεία, αλλά από την εξάπλωση του κορονοϊού, ο τουρισμός έχει διακοπεί», σημειώνοντας ότι η εργασία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο να δέχεται κρατήσεις, αλλά ακυρώθηκε αφού το Ισραήλ σταμάτησε να δέχεται αλλοδαπούς μέσω των αεροδρομίων του λόγω του κορονοϊού.

Βηθλεέμ: Η ζωή με την πανδημία στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός
AP

Βηθλεέμ

Νότια της Ιερουσαλήμ και σε απόσταση 9 χιλιομέτρων περίπου, πάνω σ’ ένα λοφίσκο κατάφυτο από αμπέλια, συκιές και ελιές βρίσκεται η Βηθλεέμ, μια πόλη της Παλαιστίνης. Τα γράμματα του Tel el-Amarna δείχνουν ότι το όνομα της Βηθλεέμ οφείλεται στο όνομα της πόλης νότια της Ιερουσαλήμ, γνωστής ως House of Elo Lahama, που σημαίνει το σπίτι του θεού Lahama ή Lakhama, που είναι ο θεός της διατροφής και της τροφής. Για τους Χαναναίους και για τους Αραμαίους σήμαινε το σπίτι του ψωμιού, εξ ου και το όνομα. Για τη Βηθλεέμ επίσης ένα αρχαίο όνομα είναι η Efrat, μια αραμαϊκή λέξη που σημαίνει γονιμότητα και καρπούς.

Ιερός Ναός Γεννήσεως Του Χριστού

Ο Ιερός Ναός Γεννήσεως Του Χριστού είναι ο αρχαιότερος ναός στον κόσμο. Αφού ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου το 324, η μητέρα του, βασίλισσα Ελένη, διέταξε το έτος 335 να χτιστεί η Εκκλησία του Γέννηση στον ίδιο τόπο που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, στην πόλη της Βηθλεέμ.

Το Άγιο Σπήλαιο φωτίζεται μόνο από καντήλια

Στο σημείο όπου γεννήθηκε το Θείο Βρέφος υπάρχει ένα μεγάλο αστέρι από ασήμι και μάρμαρο, στο δάπεδο. Πάνω από το σημείο αυτό είναι η Αγία Τράπεζα των Ορθοδόξων. Σε άλλο σημείο του Σπηλαίου βρίσκεται η Αγία Φάτνη, που ανήκει στους Λατίνους.

Εκεί, κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου γίνεται με συγκινητική μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός της γέννησης του Ιησού, με παρουσία επισήμων, του Πατριάρχη και πολλών πιστών. Σύμφωνα με την παράδοση οι Πέρσες κατακτητές το 614, σεβάστηκαν το Ναό της Γεννήσεως και δεν τον κατέστρεψαν, αναγνωρίζοντας τους 3 Πέρσες Μάγους, στο ψηφιδωτό που βρισκόταν στον δυτικό τοίχο του Νάρθηκα, με την παράσταση της Γεννήσεως του Χριστού και της Προσκυνήσεως από των Μάγων.

Η εκκλησία είναι ένα μεγάλο θρησκευτικό συγκρότημα, που περιέχει το εκκλησιαστικό κτίριο καθώς και μια ομάδα άλλων μοναστηριών και εκκλησιών που αντιπροσωπεύουν τους χριστιανούς: το Ορθόδοξο μοναστήρι στα νοτιοανατολικά, το αρμενικό μοναστήρι στα νοτιοδυτικά και στο βόρειο το μοναστήρι των Φραγκισκανών, το οποίο χτίστηκε το 1347 μ.Χ.

Το Άγιο Σπήλαιο είναι σκαλισμένο στο φυσικό βράχο και είναι ο αυθεντικός τόπος της Γέννησης. Το 1757 με διάταγμα του σουλτάνου Οσμάν του τρίτου, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανακτά πλήρως την δικαιοδοσία του Ναού και του Σπηλαίου.

Βηθλεέμ: Η ζωή με την πανδημία στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός
AP

Η είσοδος για το Ιερό Σπήλαιο

Ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Ιησούς ανήκει στους Έλληνες Ορθόδοξους. Ένα ασημένιο δεκατετράκτινο αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της γέννησης του Χριστού υποδεικνύει τη θέση που ενσαρκώθηκε ο Θείος λόγος. Απέναντι από τον τόπο της Γέννησης είναι η Αγία Φάτνη και σύμφωνα με την παράδοση, η αγία Ελένη βρήκε την αυθεντική πήλινη φάτνη την οποία αντικατέστησε με μια ασημένια. Αυτή η φάτνη μεταφέρθηκε στη βασιλική της Σάντα Μαρία Μαντζόρε στη Ρώμη και σωζόταν ως το 12ο αιώνα.

Πλάι στη φάτνη βρίσκεται το προσκύνημα των μάγων και βορειοδυτικά του σπηλαίου υπάρχει μια δεξαμενή απ’ όπου η Παρθένος άντλησε απο αυτήν νερό για να πλύνει το Θείο Βρέφος.

Οι πολίτες στην πόλη της Βηθλεέμ ελπίζουν ότι η ζωή θα επιστρέψει στην προηγούμενη εποχή της, καθώς η Lara Bannoura, είπε ότι ελπίζει φέτος να τελειώσει η επιδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα υγείας που έχουν εξαντλήσει τους ανθρώπους, και με τη ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων ευχήθηκε να επικρατήσει η αγάπη και η ειρήνη.

Ανταπόκριση – επιμέλεια: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος