Βίλνιους: Διμερείς συναντήσεις Σολτς με Μητσοτάκη και Ερντογάν- «Eυνοϊκές προϋποθέσεις για θετική ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο»

Σειρά διμερών επαφών θα έχει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αύριο και μεθαύριο, 11 και 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, μεταξύ άλλων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας στην ΕΡΤ για τις επιδιώξεις του Σολτς στις συναντήσεις αυτές, ανώτατη πηγή της Καγκελαρίας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο επίπεδα: «Αφενός οι διμερείς σχέσεις και αφετέρου τα θέματα άμυνας και ασφάλειας του ΝΑΤΟ που είναι στην ατζέντα της συνόδου».

«Η ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο είναι για μας ένα σημαντικό θέμα. Χαιρετίζουμε τα θετικά μηνύματα τόσο από την τουρκική όσο και την ελληνική πλευρά, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Θεωρούμε ότι είναι μία άξια υποστήριξης προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων και διαλόγου», τόνισε η ίδια πηγή.

Συμπλήρωσε ότι «η Γερμανία και στο παρελθόν προσπάθησε να είναι βοηθητική, θέτει τις υπηρεσίες της στη διάθεση των ενδιαφερομένων, στο βαθμό που υπάρχει ανάγκη. Αν δεν υπάρξει ανάγκη, ακόμα καλύτερα», σημείωσε η κυβερνητική πηγή. «Δεν πιέζουμε, αλλά είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να βοηθήσουμε. Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της κατάστασης και χαιρόμαστε που υπάρχουν θετικά μηνύματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά την εκτίμηση της γερμανικής Καγκελαρίας, «η σημερινή συγκυρία με τον πρόεδρο Ερντογάν στην αρχή της νέας θητείας είναι πολύ ευνοϊκή για να διαμορφώσουμε μία προοδευτική ατζέντα προσανατολισμένη προς τα μπρος, όχι μόνον διμερώς, αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».

Η ανατολική Μεσόγειος που συχνά είναι στην επικαιρότητα για τις εντάσεις – και στρατιωτικές εντάσεις – «έχει πολλές οικονομικές δυνατότητες που θα έπρεπε να είναι προς όφελος όλων των χωρών που γειτνιάζουν».

Υπάρχουν προς τούτο «ευνοϊκές προϋποθέσεις» στη σημερινή συγκυρία: «Έχουμε μία νέα κυβέρνηση στην Τουρκία, έχουμε την επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, έχουμε μία νέα κυβέρνηση και πρόεδρο στην Κύπρο. Και οι τρεις κυβερνήσεις βρίσκονται στην αρχή της θητείας τους», είπε η ανώτατη πηγή της Καγκελαρίας.

«Έχουμε επίσης μία σειρά από κοινά συμφέροντα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Για αυτό πιστεύουμε ότι αυτή η συγκυρία είναι ευνοϊκή για μία νέα ώθηση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», σημείωσε η ίδια πηγή.

Το μήνυμα της Καγκελαρίας είναι: «Ήρθε η στιγμή στα κοινά συμφέροντα να φτάσουμε σε ουσιαστικές συμφωνίες. Στο πνεύμα αυτό, στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου της ΕΕ υπάρχει η εντολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου να ενημερώσει ειδικά για αυτά τα θέματα το Συμβούλιο τον Οκτώβριο. Τώρα ανοίγει το παράθυρο για να εργαστούμε για μία κοινή, προσανατολισμένη στο μέλλον ατζέντα», κατέληξε η πηγή της Καγκελαρίας.

Βερολίνο ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος