Βίκτορ Ορμπάν: Απίθανη μια άμεση συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εμποδίζει την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, θεώρησε «πολύ απίθανη» την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την άποψη αυτή εξέφρασε σε μια επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε αυτή την επιστολή με χθεσινή ημερομηνία, ο Ούγγρος ηγέτης προσθέτει ότι θα ήταν «αντιπαραγωγικό» να συζητηθεί «ελλείψει συναίνεσης» αυτό το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 που έχει προγραμματιστεί για τις 30 και 31 Μαΐου.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

Η ουγγρική κυβέρνηση αναφέρει επίσης ότι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή προσέφερε την περασμένη εβδομάδα έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως στήριξη σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτώνται από τη ρωσική προμήθεια – την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Τους προσφέρθηκε επίσης μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταβατικής περιόδου.

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν «ενθαρρυντικά μηνύματα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ θα παράσχει μια ικανοποιητική λύση στα προβλήματα της Ουγγαρίας, εντούτοις πρόσθεσε ότι «το σχέδιο που παρουσιάστηκε στις 18 Μαΐου δεν αντιμετωπίζει συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα τις σοβαρές ανησυχίες που έχουμε θέσει».

Η Ουγγαρία παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των συνομιλιών, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος