Βίκτορ Μπουτ: Ο «Άρχοντας του Πολέμου» που έστειλαν οι ΗΠΑ πίσω στη Ρωσία

Array

Ο πρώην πιλότος της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος ανταλλάχθηκε την Πέμπτη με τη διάσημη Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, τροφοδότησε μερικές από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στον κόσμο διακινώντας όπλα σε διάφορες ηπείρους. Σε μια πορεία εμπορίας όπλων που διήρκεσε δύο δεκαετίες και η οποία σταμάτησε όταν καταδικάστηκε σε 25 χρόνια σε φυλακή των ΗΠΑ το 2012, ο 55χρονος Ρώσος εικάζεται ότι υποδαύλισε τη βία από τη Σιέρα Λεόνε έως το Αφγανιστάν, ανταλλάσσοντας συμφωνίες για αεροπλάνα και όπλα. Ο Μπουτ, ο οποίος πιστεύεται ότι μιλά έξι γλώσσες, ταξίδευε με διάφορα ψευδώνυμα, όπως «Μπόρις» και «Βαντίμ Μάρκοβιτς Αμίνοφ». Η κακή του φήμη ενέπνευσε την χολιγουντιανή ταινία “Lord of War”, με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ, στην οποία ο αντιήρωας διέφυγε της δικαιοσύνης.

Οι προσδοκίες για μια ανταλλαγή κρατουμένων αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησαν την τύχη του κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στη Γενεύη το 2021. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών SVR, για να συζητήσουν την ανταλλαγή που αφορούσε τον Μπουτ στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα, σε αυτό που φάνηκε να είναι οι συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Επιχείρηση παγίδευσης

Παρά τις κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη, ο Μπουτ έκανε εμπόριο όπλων μέχρι που πιάστηκε σε μια επιχείρηση παγίδευσης το 2008. Ο Ρώσος συνελήφθη στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Sofitel στην Μπανγκόκ, ενώ διαπραγματευόταν με πράκτορες των ΗΠΑ που παρίσταναν τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Οι εμφανίσεις του στο δικαστήριο της Ταϊλάνδης, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και χειροπέδες, ενώ τον πλαισίωναν ένοπλοι κομάντος της αστυνομίας, και οι συχνά συναισθηματικά φορτισμένες απαντήσεις της συζύγου του, Άλλα Μπουτ, έκαναν ακόμη πιο δραματική την υπόθεση. Έπειτα από διετή νομική μάχη, ένα εφετείο της Ταϊλάνδης αποφάσισε το 2010 να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες τον κατηγορούσαν για τη διαχείριση μιας «τεράστιας επιχείρησης διακίνησης όπλων» και για τρομοκρατία.

Ο Μπουτ τελικά δικάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού πέταξε από την Μπανγκόκ με κυβερνητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, λίγο μετά την έγκριση της έκδοσής του από το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης. Το 2012, δικαστής των ΗΠΑ καταδίκασε τον Μπουτ σε 25 χρόνια φυλάκισης για συνωμοσία με σκοπό την πώληση ενός τεράστιου οπλοστασίου σε αντάρτες στην Κολομβία. Ο Μπουτ υποστήριξε την αθωότητά του από την ημέρα που συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, αφού φέρεται να συμφώνησε να προμηθεύσει πυραύλους εδάφους-αέρος σε μια σειρά μυστικών συναντήσεων που τον οδήγησαν επίσης στη Δανία και τη Ρουμανία. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι συμφώνησε στην πώληση με την προϋπόθεση ότι τα όπλα θα χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις σε ελικόπτερα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μοναδικό πλάσμα

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Πίτερ Χέιν τον αποκάλεσε «έμπορο του θανάτου», ενώ η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίστηκε ότι κάποια στιγμή διέθετε στόλο από περισσότερα από 50 αεροπλάνα που μετέφεραν όπλα σε όλη την Αφρική. Οι εισαγγελείς στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι τα όπλα που πούλησε ή μεσολάβησε τροφοδότησαν συγκρούσεις και υποστήριξαν καθεστώτα στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβερία, τη Ρουάντα, τη Σιέρα Λεόνε και το Σουδάν. Ωστόσο, ο Μπουτ ισχυρίζεται ότι ανέκαθεν διατηρούσε μια νόμιμη επιχείρηση αερομεταφορών και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του με την Αλ Κάιντα. Η κράτησή του εξόργισε τη Ρωσία, η οποία χαρακτήρισε τις προσπάθειες έκδοσης πολιτικά υποκινούμενες.

Γεννημένος στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, το 1967, όταν το Τατζικιστάν βρισκόταν ακόμη υπό σοβιετική κυριαρχία, ο Μπουτ σπούδασε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αγγλικά, γαλλικά και πορτογαλικά, στο στρατιωτικό ινστιτούτο ξένων γλωσσών της Μόσχας πριν καταταγεί στην πολεμική αεροπορία. Ο δημοσιογράφος Ντάγκλας Φάρα, ο οποίος έχει συνυπογράψει ένα βιβλίο για τον Μπουτ, τον έχει αποκαλέσει «ένα μοναδικό πλάσμα» που γεννήθηκε στην εποχή του τέλος του κομμουνισμού και από την άνοδο του αχαλίνωτου καπιταλισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις υποδείξεις ότι ήταν πρώην πράκτορας της KGB και ότι αγόρασε όπλα, αεροσκάφη και ελικόπτερα σε τιμές ευτελούς πώλησης κατά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης για να τα προμηθεύσει σε εμπόλεμες ζώνες.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος