Verona: Κλοπή χρυσού αξίας 700.000 Ευρώ σε έκθεση ορυκτών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου έλαβε χώρα το Verona Mineral Show, γνωστή Διεθνής Έκθεση ορυκτών, απολιθωμάτων και πολύτιμων λίθων στην περιφέρεια του Βένετο. 

Φετινό αξιοσημείωτο έκθεμα αποτελούσε η συλλογή χρυσών ψηγμάτων του συλλέκτη Luca Pasqualini, πολύ γνωστός στο ευρύτερο περιβάλλον ως ερευνητής χρυσού στην ύπαιθρο. Μια δραστηριότητα η οποία έφερε τον ερευνητή να συγκεντρώσει 125 φιαλίδια συνολικού βάρους 5 κιλών αυτοφυούς χρυσού σε ορίζοντα 45 ετών στους ποταμούς της Βόρειας Ιταλίας. 

Όμως, την Κυριακή το πρωί αυτά τα δείγματα κλάπηκαν από αγνώστους οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν μια στιγμή απουσίας του Pasqualini και του πατέρα του. Μια κλοπή αξίας περίπου 700.000 Ευρώ.  

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, οι κάμερες κατέγραψαν δύο άντρες ντυμένους με μαύρες φόρμες εργασίας, μάσκες προσώπου και καπέλα. Οι δράστες άρπαξαν τη βιτρίνα, την έσυραν αλλού και την άδειασαν ολοσχερώς, και στη συνέχεια έφυγαν από τον εκθεσιακό χώρο.

Ο ιδιοκτήτης του χρυσού φοβάται πως οι καρποί σχεδόν 5 δεκαετιών χάθηκαν για πάντα, εφόσον τα ψήγματα “μπορούν εύκολα να λιώσουν σε πλινθώματα” και έτσι να αναιρεθεί μια για πάντα μια συλλογή “σημαντικής γεωλογικής και αρχαιολογικής αξίας, κομμάτι της ιστορίας μας”. 

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Veronafiere δήλωσε θλιμμένη για το εν λόγω περιστατικό, τονίζοντας δε πως “το προσωπικό της Veronafiere παρείχε βοήθεια στους εκθέτες, συνοδεύοντάς τους στο αρχηγείο της Αστυνομίας της Verona για να καταγγείλουν την κλοπή, όπου (οι ιδιοκτήτες) προτίμησαν να την κάνουν αργότερα και στον τόπο διαμονής τους. Η Veronafiere δεν έχει στην κατοχή της αντίγραφο αυτής της μήνυσης”.

Το περιστατικό ερευνάται από τις Τοπικές Αρχές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος