Βερολίνο: «Το κράτος δικαίου βρίσκεται σε παρακμή» – Έκθεση της Ένωσης για τις πολιτικές ελευθερίες στην Ευρώπη

«Το κράτος δικαίου βρίσκεται σε παρακμή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να αποδυναμώνουν τους ελέγχους για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».

Η δήλωση ανήκει στην Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες στην Ευρώπη, με έδρα το Βερολίνο, η οποία υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί στο δικαίωμα διαμαρτυρίας αυξάνονται κατακόρυφα, αναφέρει το βουλγαρικό έντυπο Mediapool.

Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης, που αποτελείται από 37 ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων από 19 χώρες, σημείωσε ότι σε παλαιότερες δημοκρατίες με παραδοσιακά κυβερνώντα κόμματα όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, οι προκλήσεις για το κράτος δικαίου παραμένουν σποραδικές. Ωστόσο, ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται στην εξουσία ή επηρεάζουν την εξουσία σε χώρες όπως η Ιταλία και η Σουηδία.

Σε χώρες όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία ​​και η Πολωνία, το κράτος δικαίου μπορεί να κινείται γρήγορα μεταξύ ανάκαμψης και παρακμής.

Η περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου συστημικά προβλήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου παραμένουν άλυτα παρά τις νομοθετικές αλλαγές, δείχνει “πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα – στο βαθμό που πλέον χρησιμεύουν ως έμπνευση για ανθρώπους όπως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο (Φίτσο)”.

Η Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες στην Ευρώπη λέει ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει πιο γρήγορα ενάντια στις σαφείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

 «Η ουσία είναι ότι τόσο η Επιτροπή όσο και η ΕΕ στο σύνολό τους έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, αλλά διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν γρήγορα. Ανησυχούμε για την έλλειψη σοβαρής ανάλυσης του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα σε ορισμένα μέρη», ανέφερε η οργάνωση, σύμφωνα με τον The Guardian.

Μπορούν και πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα όπως διαδικασίες για μη τήρηση του κράτους δικαίου ή υπό όρους δέσμευση κονδυλίων της ΕΕ.

Στη Γαλλία, οι αλλαγές στις συντάξεις «εγκρίθηκαν σε μια σαφή και αντιδημοκρατική νομοθετική διαδικασία» αφού η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ειδικές συνταγματικές εξουσίες, ενώ δημοσιογράφοι στη Γερμανία διώκονται για δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων που δεν είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό.

Στη Σλοβακία, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο «κατέστρεψε συστηματικά τις δημοκρατικές δομές».

Η έκθεση επισημαίνει ότι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στις διαδηλώσεις, συχνά λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας, περιορίζοντας την ελευθερία της έκφρασης, ιδίως όσον αφορά τα φιλοπαλαιστινιακά μηνύματα ή σύμβολα .

Οι διαδηλωτές για την αλλαγή του κλίματος έχουν επίσης περιοριστεί από τις αρχές, ιδιαίτερα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σουηδία, με τις συλλήψεις και τις διώξεις για μη βίαιες διαδηλώσεις συχνές και αυξανόμενες.

Στο κεφάλαιο για την ελευθερία του Τύπου, η έκθεση δείχνει ότι η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης προκαλεί επίσης ανησυχία σε πολλά κράτη μέλη.

Αυτό ισχύει επίσης για λεκτικές και σωματικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που καταγράφηκαν το 2023 σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας.

 Πηγή: Euractiv.ro, Rador.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα: Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος