Βερολίνο προς Λευκορωσία: «Παραπληροφόρηση» ότι η ΕΕ θα παραλάβει 2.000 ανθρώπους

Εκκενώθηκε πλήρως ο καταυλισμός μεταναστών κατά μήκος των συνόρων Λευκορωσίας – Πολωνίας όπως μετέδωσε από τη Γκουζνίτσα ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Παντελής Γκόνος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με τη Λευκορωσία για την τύχη των μεταναστών, ενώ αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» την «είδηση» ότι η ΕΕ θα παραλάβει 2.000 μετανάστες.

Όλοι οι εναπομείνατες μεταφέρθηκαν σε κλειστούς χώρους, ενώ από το Μινσκ της Λευκορωσίας έγινε η πρώτη πτήση επαναπατρισμού 400 Ιρακινών.

Η Πολωνία διατηρεί, όπως ανακοινώθηκε, το επίπεδο συναγερμού στα σύνορα με τη Λευκορωσία και αναφέρει ότι έγιναν 255 νέες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων, οι μισές από την περασμένη νύχτα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον ένδεκα μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους και στις δύο πλευρές των συνόρων από την έναρξη της κρίσης το καλοκαίρι.

Νωρίτερα η Λευκορωσία γνωστοποίησε ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο πρότεινε στην Άνγκελα Μέρκελ σχέδιο για την επίλυση της κρίσης, με βάση το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραλάβει 2.000 μετανάστες ενώ το Μινσκ θα στείλει πίσω στις πατρίδες τους τους υπόλοιπους 5.000.

Το τελευταίο τριήμερο η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, έναν ηγέτη με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν κάθε σχέση.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι προκάλεσε σκόπιμα την κρίση, μεταφέροντας αεροπορικώς μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Το Μινσκ διαψεύδει ότι υποκίνησε ένα μεταναστευτικό κύμα.

«Είναι εντελώς αδίστακτο το ότι ο Λουκασένκο και η Λευκορωσία προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ως όπλο τη μετανάστευση», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν την εξουσία να επιβάλουν όσες επιπλέον κυρώσεις χρειαστεί.

Η Βαρσοβία, καθώς και οι άλλοι γείτονες της Λευκορωσίας, η Λιθουανία και η Λετονία, αρνούνται να δεχθούν αυτές τις χιλιάδες των μεταναστών.

Έπειτα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας Belavia ανακοίνωσε ότι αποκλείει από τις πτήσεις προς την Λευκορωσία Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς και Υμεμενίτες. Η Τουρκία επέβαλε τα ίδια μέτρα από την περασμένη εβδομάδα.

Λευκορωσία και Ρωσία αρνούνται ότι έχουν ευθύνη για την κρίση, επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ότι δεν έχει υποδεχθεί τους μετανάστες και την Βαρσοβία για την χρήση βίας εναντίον τους.

Πηγή: ΕΡΤ -Αποστολή -Λευκορωσία: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος