Βερολίνο: «Οργή» για τις δηλώσεις Αμπάς – Γιατί απολογήθηκε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ ανέλαβε σήμερα την πλήρη ευθύνη για το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στην καγκελαρία, όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς άφησε αναπάντητα τα σχόλια του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς περί «50 ολοκαυτωμάτων» του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

«Λυπάμαι πολύ .Δεν ήμουν αρκετά προσεκτικός και δεν αντέδρασα αρκετά γρήγορα. Αυτό ήταν το λάθος μου και για αυτό πρέπει να αναλάβω την ευθύνη», δήλωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών, έσπευσε να κηρύξει λήξη στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τέσσερις ερωτήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα, χωρίς να δώσει την ευκαιρία στον καγκελάριο να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Αμπάς. Φεύγοντας, ο κ. Σολτς  επισήμανε,  ότι θα ήθελε να είχε πει κάτι παραπάνω.

Ο κ. Σολτς «είναι εξοργισμένος και αποτροπιασμένος από τις απερίγραπτες δηλώσεις» του Μαχμούντ Αμπάς. «Η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι εντελώς απαράδεκτη και το να γίνεται σε γερμανικό έδαφος είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε ο κ. Χεμπεστράιτ.

Ακόμη και πριν όμως από την επίμαχη δήλωση του κ. Αμπάς, είχε γίνει εμφανής η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών. Όταν ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε σε «σύστημα απαρτχάιντ» από το Ισραήλ, ο κ. Σολτς απάντησε ότι δεν υιοθετεί τον όρο «απαρτχάιντ» και δεν θεωρεί ότι περιγράφεται έτσι η κατάσταση, ενώ τάχθηκε και κατά της πλήρους ένταξης των Παλαιστινίων στα Ηνωμένων Έθνη, όπου σήμερα έχουν καθεστώς παρατηρητή.

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στο Βερολίνο εκλήθη στην καγκελαρία, όπου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, του κοινοποιήθηκε «πέρα από κάθε αμφισβήτηση», η θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το Ισραήλ και η Γερμανία καταδίκασαν  τα σχόλια του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στο Βερολίνο, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν θα ζητούσε συγγνώμη εκ μέρους των Παλαιστινίων μαχητών που πραγματοποίησαν την ομηρεία των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972 κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 Ισραηλινοί, δεν απάντησε αλλά κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «50 σφαγές, 50 Ολοκαυτώματα» εναντίον Παλαιστινίων από το 1947.

«Καταδικάζω κάθε προσπάθεια άρνησης των εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος», έγραψε στη συνέχεια ο Γερμανός καγκελάριος.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Yair Lapid τόνισε ότι «το να κατηγορεί τον Μαχμούντ Αμπάς για «αίσχος και τερατώδες ψέμα». Σύμφωνα με ανάρτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, «6 εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένων 1,5 εκατομμυρίου Εβραίων παιδιών. Η ιστορία δεν θα τον συγχωρήσει ποτέ».

Το γραφείο του Αμπάς εξέδωσε  ανακοίνωση λέγοντας ότι «το Ολοκαύτωμα είναι το πιο αποτρόπαιο έγκλημα στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh είπε ότι ο Abbas «δεν αρνήθηκε τις «σφαγές στις οποίες υπέστησαν οι Εβραίοι την εποχή της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά υπενθύμισε  τις σφαγές στις οποίες υποβάλλεται ο παλαιστινιακός λαός».

Πηγή:AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος