Βερολίνο: Επιδιώκεται παγίωση της ειρήνης για τη Λιβύη και εκλογές το χειμώνα

Βερολίνο, Ανταπόκριση  Γιώργος Παππάς

Η δεύτερη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη πραγματοποιείται σήμερα το Βερολίνο με στόχο την παγίωση της ειρήνευσης και τη διασφάλιση της διεξαγωγής εκλογών το χειμώνα.

Ο οικοδεσπότης υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ζήτησε με έμφαση την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στη Λιβύη και επέμεινε στη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών μετά τον εμφύλιο πόλεμο στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχουν προγραμματιστεί. «Από κοινού με την κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό», είπε ο Μάας, πριν την έναρξη της διάσκεψης.

Η διάσκεψη για τη Λιβύη πραγματοποιείται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ρωσία με αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, η Κίνα με τον πρέσβη στο Βερολίνο. Συμμετέχουν επίσης Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τυνησία, Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία καθώς και εκπρόσωποι από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, την Αφρικανική Ένωση και την Αραβική Λίγκα. Παρούσα στη διάσκεψη είναι και η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.

Οι εργασίες της διάσκεψης αρχίζουν στις δύο ώρα Ελλάδας, για τις πέντε το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου.

Η απόσυρση των ξένων μισθοφόρων και στρατιωτών είχε αποφασιστεί στην πρώτη διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου» τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο οι εμπλεκόμενες χώρες αθέτησαν τη δέσμευσή τους. Βασικός στόχος της σημερινής διάσκεψης του Βερολίνου είναι να προχωρήσει συντεταγμένα η απόσυρση των ξένων δυνάμεων, για να μην δημιουργηθούν κενά που θα εκμεταλλευτεί κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές του εμφυλίου.

Ο Γερμανός υπουργός Αναπτυξιακής Πολιτικής Gerd Mueller ζήτησε από τη διάσκεψη να ασχοληθεί και με την ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη. Στη χώρα βρίσκονται περίπου 600.000 μετανάστες και 40.000 πρόσφυγες που «χρειάζονται επειγόντως βοήθεια», ενώ 5.000 βρίσκονται στις κρατικές φυλακές, «θύματα βασανισμών υπό απάνθρωπες συνθήκες», όπως είπε ο Mueller.

Με την ευκαιρία της διάσκεψης για τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη γνωριμίας στη Γερμανία. Το απόγευμα θα συναντηθεί και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στα επίμαχα διμερή θέματα είναι ο ρωσο-γερμανικός αγωγός φυσικού αερίου «Nordstream 2», που οδήγησε σε σοβαρές τριβές μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, ωστόσο τον Μάιο η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρε την απειλή κυρώσεων για την αποπεράτωσή του. Η επίσκεψη Μπλίνκεν θα συνεχιστεί και αύριο με ειδική εκδήλωση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος