Βενεζουέλα: Δολοφόνησαν ιθαγενή – υπερασπιστή του Αμαζονίου

Δολοφονήθηκε ένας ιθαγενής, υπερασπιστής του Αμαζονίου, αφότου είχε κηρύξει πόλεμο κατά της «σιωπηλής εισβολής» στα εδάφη του λαού του, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο διαφορετικές πηγές.

Ο 38χρονος Virgilio Trujillo Arana ήταν απόγονος της φυλής Uwottuja και υπερασπιστής του Αμαζονίου.

«Στη ζωή του, ο Trujillo Arana αντιστεκόταν σθεναρά στην παρουσία ξένων ομάδων και στην παράνομη εξόρυξη των εδαφών των ιθαγενών στην περιοχή Alto Guayapo», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ A.C Kape Kape, η οποία προασπίζεται τα δικαιώματα των αυτοχθόνων.

Να σημειωθεί ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις και μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγγείλει την παρουσία βίαιων εγκληματικών ομάδων που ελέγχουν τα ορυχεία χρυσού στη ζούγκλα.

Επιπλέον, σειρά από τοπικές κοινότητες είχαν ανακοινώσει προ τετραμήνου πως θα προστατεύσουν τα εδάφη τους κατά της «σιωπηλής εισβολής» από εγκληματικές ομάδες, απορρίπτοντας τις παράνομες μεταλλευτικές δραστηριότητες καθώς και τη χρήση της γης τους για παρανομίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξορύξεις έχουν απαγορευτεί από το 1989 στην πολιτεία της Αμαζόνας, καθώς δεν εντάσσεται στα εδάφη έκτασης 111.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου θεωρείται ζώνη εκμετάλλευσης χρυσού.

Στο μεταξύ, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από την κυβέρνηση να τακτοποιήσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες και να εγγυηθεί ότι πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα διεθνή και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος