Βέλγιο: Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του NATO μετά την διπλωματική αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Μετά την νέα αντιπαράθεση με τη Ρωσία οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στο Βέλγιο

Αποτέλεσμα της νέας έντασης  ήταν να ανακληθούν τα διαπιστευτήρια της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και να ανακοινωθεί το επικείμενο κλείσιμο του γραφείου της Συμμαχίας στη Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ανάκληση των διαπιστεύσεων οκτώ μελών της ρωσικής αποστολής στην Βορειοατλαντική Συμμαχία που ήταν «αδήλωτοι αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών».

Ο αξιωματούχος που το κοινοποίησε  δεν διευκρίνισε για ποιές ενέργειες φέρονται ως υπεύθυνοι, αλλά παρέπεμψε σε μια συστηματική συμπεριφορά διασπαστικών ενεργειών.

Από την πλευρά της η Ρωσία απάντησε ανακοινώνοντας ότι από την 1η Νοεμβρίου διακόπτει τη λειτουργία της αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ καθώς είναι σαφές ότι η Συμμαχία δεν επιθυμεί τον διάλογο.

Πρόκειται για μια κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που ξεκίνησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014.

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει επανειλημμένως επισημάνει την στάθμευση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων κοντά στο έδαφός της.

Η αντιπαράθεση δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα,  ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γιενς Στολτενμπέργκ, προσερχόμενος στην Σύνοδο, ανέφερε ότι «Σήμερα και αύριο, οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ πλαίσιο σημαντικών θεμάτων  για την ασφάλειά μας. Βρισκόμαστε εν μέσω μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε ακόμη πως  «οι υπουργοί άμυνας θα διαβεβαιώσουν ότι θα εξελίξουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα».

Ανέφερε επίσης ότι αναμένει «συμφωνία για την πρώτη μας στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη» και ότι θα συζητηθεί  η κατάσταση στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας πως αυτή θα είναι η πρώτη ευκαιρία που οι υπουργοί θα ασχοληθούν με τα μαθήματα ελήφθησαν.

Τέλος, ανέφερε ότι «αύριο οι σύμμαχοι θα συναντηθούν με τους πιο στενούς μας εταίρους με τη Σουηδία, την Φινλανδία και την ΕΕ και θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε επιπλέον τον συνεταιρισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος