Βέλγιο: Σάλο προκαλεί ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

Σάλο έχει προκαλέσει στο Βέλγιο ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες θυμάτων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς και ανθρώπους της εκκλησίας. Η φλαμανδική δημόσια τηλεόραση VRT φέρνει στο προσκήνιο τις περιγραφές των θυμάτων, αλλά και τις ευθύνες ορισμένων ανώτερων αξιωματούχων στο Βέλγιο, όπως ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ, ο οποίος ήταν πρώην επίσκοπος της Μπριζ.

Το 2010, ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ παραδέχθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά τον ανιψιό του, Μαρκ. Το ντοκιμαντέρ του VRT  αποκαλύπτει συνομιλία μεταξύ των δυο τους και του καρδινάλιου Γκόντφροντ Ντάνελς, η αντίδραση του οποίου έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις.  «Συγγνώμη, ακούω ότι ζητείς συγχώρεση» λέει ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς στον Ρότζερ Βαν Γκελουέ με εκείνον να απαντά:

«Σας ζητώ συγγνώμη, αν μπορείτε να με συγχωρήσετε». Ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς συνεχίζει λέγοντας: «Όπως σε βλέπω, υποφέρεις κι εσύ από αυτό και όχι μόνο ο Μαρκ». Το θύμα, ο Μαρκ Βαν Γκελουέ τον ρωτά με τη σειρά του «γιατί λυπάσαι αυτόν και όχι εμένα;»

Όπως επισημαίνεται ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ δεν τιμωρήθηκε ποτέ από το Βατικανό. Σήμερα διατηρεί τον τίτλο του ιερέα και του επισκόπου. Μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ, η διάσκεψη των επισκόπων του ζήτησε να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του.

Για χρόνια, η διάσκεψη ζητούσε από τη Ρώμη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.  «Τα γεγονότα ήταν σε μεγάλο βαθμό καταγεγραμμένα, υπενθυμίζει ο Τόμμι Σολτέ εκπρόσωπος των επισκόπων του Βελγίου, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο, ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ, να μην είναι πλέον επίσκοπος και να μην είναι πλέον ιερέας».

Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων ζητεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Τέλος, το δίκτυο rtl σημειώνει ότι σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ Βαν Κουικενμπόρν θα συναντηθούν την Πέμπτη με εκπροσώπους θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράττουν ιερείς, καθώς και με τον επίσκοπο της Αμβέρσας Γιόχαν Μπόνι.

Βρυξέλλες, Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος