Βαυαρία: Ο Ζέντερ κρατάει τον Αϊβάνγκερ αντιπρόεδρο παρά το «φαιό» παρελθόν

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, αποφάσισε να κρατήσει στη θέση του αντιπροέδρου της βαυαρικής κυβέρνησης τον αρχηγό του κυβερνητικού του εταίρου, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, παρά τις αποκαλύψεις για το ναζιστικό του παρελθόν κατά την μαθητική του ηλικία. Για την απόφασή του αυτήν, ο Ζέντερ δέχεται σκληρή κριτική από τα άλλα κόμματα, έναν σχεδόν μήνα πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη Βαυαρία.

Ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να συνεχίσει την κυβερνητική συνεργασία με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», διατηρώντας στη θέση του τον αντιπρόεδρο της βαυαρικής κυβέρνησης, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, και μετά το θόρυβο για την εμπλοκή του σε ναζιστικό φυλλάδιο που διακινούσε, όταν ήταν μαθητής. «Δεν υπάρχει η τελική απόδειξη ότι ο Αϊβάνγερ είναι συγγραφέας αυτού του αηδιαστικού εγγράφου», εξήγησε ο Ζέντερ χθες σε συνέντευξη τύπου και στο δεύτερο γερμανικό κανάλι «ZDF». Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι θα ήταν «υπερβολική αντίδραση» η αποπομπή του υπουργού Οικονομίας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αϊβάνγκερ.

Ο πρόεδρος των «Ελεύθερων Ψηφοφόρων» (ένα τοπικό κόμμα της Βαυαρίας που τοποθετείται στα δεξιά της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU) είχε απαντήσει σε 25 γραπτές ερωτήσεις του Ζέντερ και του CSU. Αρνείται ότι ήταν ο συγγραφέας του ναζιστικού κειμένου, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε ο αδερφός του Αϊβάνγκερ, διαβεβαιώνει ότι δεν είναι αντισημίτης, ενώ επικαλείται κενά μνήμης σε μία σειρά από λεπτομέρειες.

Το «φαιό» παρελθόν του Αϊβάνγκερ

Όπως είχε αποκαλύψει η έγκυρη εφημερίδα του Μονάχου «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (SZ), το αντισημιτικό έγγραφο είχε εμφανιστεί, όταν ο Αϊβάνγκερ ήταν στην 11η χρονιά του σχολείου, το 1987/88, με αφορμή έναν διαγωνισμό μαθητών για τη γερμανική ιστορία για το «Βραβείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου», στον οποίο συμμετείχε το γυμνάσιο του Αϊβάνγκερ. Το επίμαχο φυλλάδιο δεν υποβλήθηκε στον διαγωνισμό, αντίθετα τον λοιδωρούσε: Μεταξύ άλλων έγραφε: “Ποιός είναι ο μεγαλύτερος προδότης της πατρίδας; Οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρουσιαστούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου για μια συνέντευξη. Το πρώτο βραβείο θα είναι μία ελεύθερη εκτόξευση από την υψικάμινο του Άουσβιτς . Το επόμενο βραβείο θα είναι «μία ισόβια παραμονή σε μαζικό τάφο». Για την υπόθεση αυτήν το πειθαρχικό συμβούλιο του Γυμνασίου «τιμώρησε» τότε τον Αϊβάνγκερ. Επίσης, πρώην συμμαθητές του Αϊβάνγκερ θυμούνται ότι μιμούνταν τον Χίτλερ χαιρετώντας χιτλερικά, κάτι που ο ίδιος δηλώνει τώρα ότι δεν θυμάται.

Ο Αϊβάνγκερ, κατόπιν προτροπής του πρωθυπουργού Ζέντερ, ήρθε σε επαφή με εβραϊκές οργανώσεις για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του. Ωστόσο η πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας, Σαρλότε Κνόμπλοχ, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τη συγνώμη του Αϊβάνγκερ. Πρόκειται για «αποκρουστικά λόγια», που «ισοδυναμούν με καταστροφή για έναν πολιτικό με τις ευθύνες ενός αντιπροέδρου ενός ομόσπονδου κρατιδίου», είπε η Κνόμπλοχ. Είπε στον Αϊβάνγκερ την άποψή της χωρίς να κάνει αποδεκτή τη συγνώμη του, αλλά αποδέχεται την απόφαση του πρωθυπουργού Ζέντερ.

Από την πλευρά του ο Αϊβάνγκερ υποστηρίζει ότι πρόκειται για «καμπάνια» πολιτικών του αντιπάλων που εξυφάνθηκε εις βάρος του, η οποία όμως «απέτυχε» μετά την απόφαση του Ζέντερ να τον κρατήσει στη θέση του.

Σκληρή κριτική στην επιλογή του Ζέντερ

Τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και τα κόμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι, είχαν ζητήσει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και ασκούν κριτική στην απόφαση του βαυαρού πρωθυπουργού Ζέντερ να κρατήσει τον Αϊβάνγκερ στη θέση του. Η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, εκτίμησε ότι «πρόκειται για μία εξέλιξη που επιφέρει πλήγμα στη Γερμανία». Ο «πράσινος» αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημείωσε ότι ο Ζέντερ με την επιλογή του «υπερέβη τα όρια», ενώ ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος των κεντρώων Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, (FDP), τόνισε ότι «η διαχείριση των αποτροπιαστικών κατηγοριών δεν υπηρετεί ούτε ενισχύει το γόητρο της Βαυαρίας» και «για τέτοια θεμελιακά ζητήματα δεν επιτρέπονται τακτικισμοί».

Το ρίσκο του πρωθυπουργού Ζέντερ

Προβληματικό δεν είναι μόνον το «φαιό» παρελθόν του λαϊκιστή Χούμπερτ Αϊβάνγκερ. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο Αϊβάνγκερ συντάσσονταν με τους πάσης φύσεως συνομωσιολόγους καλώντας τη «σιωπηρή πλειοψηφία των Γερμανών να επανακτήσουν τη δημοκρατία στη χώρα τους».

Ωστόσο, η συνεργασία του Ζέντερ με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», ένα λαϊκιστικό κόμμα που τροφοδοτείται από δυσαρεστημένους της δεξιάς Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, έχει εξελιχθεί σε μονόδρομο για τον βαυαρό πρωθυπουργό. Η εξάρτησή του από τον Αϊβάνγκερ ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την απόφασή του να διατηρήσει τον Αϊβάνγκερ στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του.

Σε λαϊκισμό εκτρέπεται συχνά και ο Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος έχει ανοίξει σκληρό μέτωπο με τους «Πράσινους», κόβοντας τις γέφυρες πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα των οικολόγων, το οποίο αναμένεται να παραμείνει δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία και στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα όμως ο Ζέντερ αναλαμβάνει και προσωπικά σημαντικό ρίσκο. Με την εξάρτησή του από τον ακροδεξιό Αϊβάνγκερ, μειώνει και τις πιθανότητες να είναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου για να οδηγήσει τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση CDU-CSU στις επόμενες παγγερμανικές εκλογές το 2025.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος